Na Benátském bienále bude vystavovat Ján Mančuška

Ján Mančuška, vítěz Chalupeckého ceny za rok 2004, byl Národní galerií v Bratislavě vybrán pro účast na letošním Bienále výtvarného umění v italských Benátkách. Ve společném česko-slovenském pavilónu bude vystavovat se Slováky Stanem Filkem a Borisem Ondreičkou.

Bratislavští organizátoři se rozhodli, že na obsazení pavilónu nevypíšou výběrové řízení, ale přímo vyzvou k účasti tyto tři výtvarníky. Důvodem byla časová tíseň, do které se nezodpovědně dostali. Ještě koncem roku nebylo jisté, kdo bude v Benátkách vystavovat, a přitom Italové chtějí mít textové a obrazové podklady pro hlavní katalog už 2. února. Volba umělců byla tedy do velké míry improvizací.

Společný projekt všech zúčastněných

Jako kurátora si Bratislava narychlo vybrala ředitele Moravské galerie Marka Pokorného. Pokorný pro Právo řekl: "Pavilón není příliš velký, takže ho nebudeme nijak rozdělovat, ale všichni tři výtvarníci tu vytvoří společný projekt, který by byl výrazem česko-slovenské spolupráce."

Pokorný se všemi výtvarníky už dříve spolupracoval, Filkovi by chtěl pro Brno připravit i velkou výstavu. Koordinátorem letošního bienále je Alexandra Kusá ze slovenské Národní galerie.

Benátské bienále se letos koná od června do listopadu. Československý pavilón z roku 1925 zůstal po rozdělení společného státu ve společném majetku českého i slovenského Ministerstva kultury. Podle dohody se střídavě o jeho provoz stará Slovenská národní galerie a pražská Národní galerie.

Na posledním bienále v roce 2003 připravila pražská Národní galerie společnou instalaci ostravského výtvarného sdružení Kamera Skura a slovenské skupiny Kunst-Fu. Náklady na výstavu budou letos kolem dvou miliónů slovenských korun.

PETER KOVÁČ, PRÁVO

obsah | kultura - kultúra