Hledají se nejlepší české knihy

Martin Šmaus je jediným autorem, jehož jméno se ocitlo dvakrát v nominacích na nejlepší knihy loňského roku v soutěži Magnesia Litera.

Moravský debutant by se tak mohl stát jak laureátem v kategorii próza, tak objevem roku. Vítězové soutěže budou slavnostně vyhlášeni v pondělí 24. dubna v Městské knihovně v Praze, kde jim zazpívá Lenka Dusilová a Sestry Steinovy.

Pohledy do minulosti

Ve Šmausově příběhu cikánského chlapce Andrejka vidí porota návaznost na velkou románovou tradici, která za první republiky čerpala z mytické Podkarpatské Rusi. "Chlapcova postava, její marný zápas se životem, činí z tohoto románu moderní dramatický a drsný baladický příběh," stojí ve vyjádření komise.

O Literu za prózu se dále utká román Věry Noskové Bereme, co je, zachycující dospívání dívky na maloměstě v 50. a 60. letech minulého století. Do padesátých let se vrací i nominovaná kniha Jiřího Hájíčka Selský baroko, příběh jednoho udání na českém venkově a znovu otevírané minulosti.

V objevech roku se kromě Šmausovy prvotiny sešla osobitá básnická sbírka Terra incognita třiatřicetileté mladoboleslavské autorky Ha- ny Hadincové, u níž si porotci cení nesmlouvavosti a přesnosti, a kniha Petra Mikšíčka Sudetská pouť aneb Waldgang. Absolvent kulturologie svou túru Sudetami zpracoval do pozoruhodné knihy dojmů, příběhů i historických úvah.

V poezii si nominaci za sbírku Větrní získal Radek Malý, jehož porota označuje za "jeden z nepochybných a nejvýraznějších talentů". Pro barevnost a prostornost jsou ceněny básně Zuzany Hutňanové Třetí svíce, zatímco u třetí kandidátky Karly Erbové je to vyzrálost sbírky Vasquezův jestřáb.

Historie na tisíci stranách

O Literu za naučný titul bojuje Zaniklá sláva savců, jež rekonstruuje vyhynulé savce období třetihor, dále monografie Břetislava Horyny věnovaná takzvané jenské romantice a více než tisícistránková publikace Jana Křena Dvě století střední Evropy.

Ještě obsáhlejší titul lze objevit v nominacích za nakladatelský čin, totiž dvousvazkovou publikaci o osmnácti stech stránkách Politické strany. Uspět však mohou i černobílé fotografie Čech včleněné do knihy Jana Reicha Bohemia či edice Strukturalistické knihovny.

Letos poprvé se v nominacích objevuje knížka zesnulého autora - Vladislava Stanovského. Organizátor cen Pavel Mandys to vysvětluje tím, že autor knížku Jak Kristuspán chodil se svatým Petrem po světě celou stihl připravit k vydání. Jde o moderní adaptaci českých příběhů o Kristovi a svatém Petrovi.

V kategorii dětských knih se dále objevují imaginativní Tibet, který je nejosobnější knihou Čechoameričana Petra Síse, a poetické, humorné a hravé pohádky Co vyprávěla Dlouhá chvíle básnířky Violy Fischerové.

ALICE HORÁČKOVÁ, MF DNES

obsah | kultura - kultúra