Kupka zlomil letošní aukční rekord

Přeplněný sál pražského Paláce Žofín, kde jedna třetina zájemců musela stát, protože nebylo místo, očekával v neděli odpoledne dražební souboj o mimořádné dílo nejslavnějšího z českých malířů Františka Kupky. Jeho malba Ocel pije z roku 1927 naplnila očekávání pořadatelů Aukčního dne - nový majitel si ho odnesl za rekordní částku 4,45 miliónu korun.

Dílo patřilo dědicům továrníka Jindřicha Waldese a bylo restituováno před několika lety z pražské Národní galerie. Okamžitě po ohlášení Kupkova obrazu se o něj rozpoutal boj mezi dvěma dražiteli. Jeden z nich se kvůli návalu ani do sálu nedostal, takže dražil mezi otevřenými dveřmi. Vyvolávací cena byla 4 milióny 200 tisíc korun. Přihazovalo se po částce 50 tisíc korun. Příhozů bylo pět.

Poté zůstal jediný zájemce - mladá, nenápadná žena, od níž by nikdo nečekal, že bude mít tak velkou sumu peněz. Asi jde o novou nákupčí někoho z českých sběratelů nebo zástupkyni bohaté západní firmy sídlící v Praze. Pravý kupec chtěl zůstat patrně v anonymitě.

Obraz byl odklepnut za částku 4 milióny 450 tisíc korun. Cena se ještě zvýší o aukční poplatky, které získá prodávající firma Antikva Nova Kodl. Ty činí i s daní z přidané hodnoty zhruba 750 tisíc korun. Konečná prodejní cena obrazu je tedy přes 5 miliónu 200 tisíc korun.

Nejdražší obraz je od Filly

Cena za Kupkovu Ocel pije je rekordem letošního aukčního trhu v České republice. Druhým nejdražším dílem je Kupkův Růžový keř v květu (cena na sále byla 3,7 miliónů Kč) a třetím Štýrského Obraz III. (3,3 miliónu Kč). Všechny malby se v Praze prodaly letos na podzim. V celkové tabulce nejdražších obrazů prodaných na aukcích v ČR za posledních deset let obsadila Kupkova Ocel pije čtvrté místo za Zlatými rybičkami Emila Filly (7,3 miliónu Kč), a dvěma díly Bohumila Kubišty - Kraj lesa (4,8 miliónu Kč) a Zátiší (4,6 miliónu Kč).

Další žádané dílo

Úspěchem nedělního Aukčního dne, který pořádala Antikva Nova Kodl a Vltavín, se stal i prodej obrazu Oscara Domingueze Španělská kytara (Zátiší s kytarou, citrónem a obrazem). Malba vznikla za krátkého umělcova pobytu v Československu a je ukázkou jeho tvorby pod vlivem Picassova kubismu. Sám tvůrce patří k originálním malířům Pařížské školy. Obraz se po krátkém dražebním boji odklepl za milión 700 tisíc korun.


Nejdražší obrazy prodané na aukcích v ČR

1. Emil Filla, Zlaté rybičky, Antikva Nova Kodl, 7,3 miliónu Kč (2000)
2. Bohumil Kubišta, Kraj lesa, Antikva Nova Praga, 4,8 miliónu Kč (2000)
3. Bohumil Kubišta, Zátiší, 1. Art Consulting Brno, 4,6 miliónu Kč (2000)
4. František Kupka, Ocel pije, Antikva Nova Kodl, 4,45 miliónu Kč (2003)
5. František Kupka, Růžový keř v květu, Meissner - Neumann, 3,7 miliónu Kč (2003)
6. Monogramista I.M, Mystické zasnoubení sv. Kateřiny, Meissner - Neumann, 3,4 miliónu Kč (2001)
7. Emil Filla, Zátiší s podnosem, 1. Art Consulting Brno, 3,3 miliónu Kč (2000)
Jindřich Štýrský, Obraz III., Pictura, 3,3 miliónu Kč (2003)
8. Toyen, Růžový spektr, Antikva Nova Kodl, 3,15 miliónu Kč (2002)
Emil Filla, Žena mazlící se se psem, 1. Art Consulting Brno, 3,15 miliónu Kč (2000)
9. Rachel Ruysch, Zátiší s květinami, hmyzem a roháčem, Meissner - Neumann, 3,1 miliónu Kč (2001)
Emil Filla, Zátiší s mandolínou a ovocem, Antikva Nova Kodl, 3,1 miliónu Kč (2001)
10. Mistr z Rembrandtova okruhu, Jidáš vrací peníze kněžím, Meissner - Neumann, 3,05 miliónu Kč (1999)
PETER KOVÁČ, PRÁVO

obsah | kultura - kultúra