Močenok ožíva kresťanskou Táliou

Viac ako päťsto účastníkov sviatku biblickej Tálie privítajú organizátori 10.ročníka Gorazdovho Močenka. Kumštom z oblasti duchovna doslova ožíva celá obec s hlbokými kresťanskými tradíciami. Obyvatelia Močenka dnes vo svojich príbytkoch hostia veľkú časť divadelných ochotníkov a záujemcov o tvorivé dielne z celého Slovenska.

Na súťažnú časť divadelného festivalu, ktorý sa začína vo štvrtok, prvý raz pricestuje aj zahraničné teleso. Divadelný súbor Farnosti sv. Alžbety z Tešína sa predstaví s hrou Zofie Kossak Očakávaný hosť v réžii Jadvigy Wyrozumskej. Dnes večer vystúpi aj poľský spevácky zbor Eremitki.

"Je pravda, že festivalom dýcha celá obec. Močenčania sa už s každoročným defilé kresťanského umenia zžili a súbory prijímajú veľmi spontánne," uviedol pre Pravdu Peter Sýkora, ktorý je dušou celého podujatia. Celonárodný sviatok biblickej Tálie pripravuje spolu s obecným úradom ako tajomník občianskeho združenia Kresťanské divadlo (KREDIV).

Za bonbónik tohoročného Gorazdovho Močenka považuje Sýkora účasť Klausa Hoffmanna z nemeckého Hannoveru, ktorý je v oblasti kresťanského divadla medzinárodne uznávanou osobnos-ťou. V Hannoveri pripravuje známe Kolokvium duchovného divadla. Práve na tejto prestížnej prehliadke by sa na základe dohody s Hoffmannom mohol objaviť víťaz Gorazdovho Močenka. To najlepšie z kresťanskej Tálie budú mať možno šancu uvidieť aj účastníci Divadelnej Nitry. "Zvažujeme tieto alternatívy najmä preto, lebo naša prehliadka nie je postupová. Tým víťaz stráca šancu účasti na Scénickej žatve v Martine," uviedol Sýkora.

Od pondelka do štvrtka bude v Močenku rušno najmä v tvorivých dielňach. Záujemcovia sa prihlásili na kurz divadla dospelých, do pohybovej triedy, klubu mladých dramatikov, do triedy detskej dramatickej hry a divadla i dramatickej výchovy na vyučovaní náboženstva. V súťažnej časti festivalu sa predstaví sedem súborov. Prehliadku otvorí Čhave Kamoro (Deti slnka) zo Sniny, ktorých vystriedajú poľskí ochotníci. O priazeň poroty aj divákov sa bude uchádzať aj detský divadelný súbor Gašparko z Lendaku, bratislavské tanečné divadlo ATak, divadelno-tanečný súbor Messaggero z Prešova, Prameň z Detvianskej Huty a súbor Daxner z Tisovca. Jubilejný Gorazdov Močenok s viacerými sprievodnými podujatiami vyvrcholí v nedeľu procesiou do Gorazdova a slávnostnou svätou omšou.

OĽGA PREKOPOVÁ

obsah | kultura - kultúra