Jan Kraus virtuálně v Los Angeles

V úterý 17. ledna 2006 se poprvé sešli losangeleští příznivci Jana Krause při jeho pořadu z ČT "Uvolněte se, prosím". Dosud mohli sledovat tento pořad pouze na internetu. Od nynějška se bude nejpopulárnější česká talk-show pravidelně jednou měsíčně promítat na půdě konzulátu pod názvem Salón GK - Pohyblivý jour-fix.

Reakce publika sledujícího pořad z promítacího plátna byly téměř shodné s reakcemi diváků v divadle Ponec a dokonce je i někdy předčily. Vůbec nevadilo, že ne všechny osobnosti veřejného života v Česku jsou krajanům známy, naopak, program tak působí i jako osvěta, především výběrem politiků, které Jan Kraus zpovídá. Před nadcházejícími řádnými volbami, kdy krajané budou mít možnost v zahraničí volit, jim jejich projevy něco napoví i o samotných stranách, jež reprezentují.

Díky nadčasovosti jednotlivých dílů se může "dramaturgie" Generálního konzulátu přizpůsobovat momentální situaci nebo svým hostům, které po promítání může vyzpovídat naživo.

Na zahajovacím promítání byla reprodukována debata Jana Krause ze 17. prosince 2004 s hosty Petrem Bendlem, hejtmanem Středočeského kraje, Zuzanou Belohorcovou, moderátorkou a modelkou, a Antonínem Baudyšem, ex-ministrem obrany. Nadšení diváci si vynutili přídavek: Jana Kasala, 1. místopředsedu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a místopředsedu KDU-ČSL, Annu K., zpěvačku, a Štěpána Mareše, kreslíře a karikaturistu.

Tohoto zábavného večera se ale zúčastnili i významní živí hosté z Ministerstva zahraničních věcí ČR - paní Halka Kaiserová a Ivan Dubovický a dále filmový režisér Petr Nýdrle, který je patronem celého cyklu. Jsou s Janem Krausem nejen blízcí přátelé již od gymnazijních let, ale i dlouholetí kolegové a spolupracovníci. J. Kraus je mj. spoluautorem scénáře a hlavním hercem ve filmu P. Nýdrleho "Evžen mezi námi". A tak se večer uzavřel živým smíchem přítomných nad historkami ze studentských dob Jana Krause a Petra Nýdrleho.

GENERÁLNÍ KONZULÁT ČR V LOS ANGELES

obsah | kultura - kultúra