Festival krátkých filmů přinese hrané příběhy i videoklipy

Příští týden, 8. prosince, vypukne v Praze 1. ročník Festivalu krátkých filmů Praha. Kromě hraných snímků na něm dostanou prostor i hudební videoklipy.

Festival krátkých filmů Praha je rozšířením Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Pořadatelé MFF KV se při hledání dalších směrů své práce rozhodli přijít s typem přehlídky, který v České republice schází. "V Česku krátké filmy vymizely z kin, prostor pro jejich uvádění v televizích se neustále zužuje. Přitom produkce krátkých filmů stoupá. Proto se pořadatelé Festivalu krátkých filmů Praha rozhodli představit českému publiku to nejlepší, co v současnosti v této žánrové oblasti vzniká," uvedla PR manažerka festivalu Uljana Donátová.

Festival představí i klipy

Program obsahuje i sekci Videoklipy Michela Gondryho. Režisér zaujal již filmem Slez ze stromu (Human Nature), ale proslavil se snímkem Věčný svit neposkvrněné mysli (Eternal Sunshine of the Spotless Mind).

Před tím se ale po léta věnoval tvorbě videoklipů. Od amatérských počátků, kdy zároveň bubnoval ve skupině Oui Oui, se propracoval na "nejžádanějšího klipového režiséra na zeměkouli", jak uvedl americký deník New York Times.

Pracoval s předními interprety od Rolling Stones přes Björk, The White Stripes, Chemical Brothers až po Kylie Minogue. V roce 2004 založil Gondry spolu s režisérem Spikem Jonzem a výtvarníkem Chrisem Cunninghamem vydavatelství Directors Label, kde vycházejí autorské soubory videoklipů předních tvůrců.

STANISLAV DVOŘÁK

obsah | kultura - kultúra