Čechoameričanka z Miami pořádá už podruhé veletrh výtvarného umění v Českých Budějovicích

V Českých Budějovicích se letos na podzim chystá už druhý ročník veletrhu výtvarného umění Czech Art Festival. Pořádá jej společnost Bohemian Art and Glass Center, kterou založila Čechoameričanka Marcela Kotrčová. Jejím cílem je mimo jiné propagovat české výtvarníky ve Spojených státech.

"Festival vznikl na základě naší zkušenosti a návštěv festivalů v USA. Ta myšlenka vznikla už dávno, nikdy ale nebyla příležitost takový festival u nás uskutečnit. Až loni jsem pobývala delší dobu v Čechách s maminkou, protože byla nemocná, a ta smutná skutečnost mi pomohla k tomu, že jsme mohli něco takového založit i pro naše výtvarníky."

Ta pořádají organizace Bohemian Art and Glass Center je americká nebo česká společnost?

"Je to česká neziskovka. My jsme se jmenovali Bohemian Art and Glass Gallery v USA, když jsme měli dva roky v Iowě galerii s českým uměním. Tam byla velká česká populace, každé páté jméno ve Žlutých stránkách bylo české. A díky tomu vznikl tento název."

Vy spolupracujete také s Českým a slovenským muzeum a knihovnou v Cedar Rapids. Jak tato spolupráce vznikla?

"My jsme bydleli dvě hodiny jízdy od Czech and Slovak National Museum a já jsem s muzeem měla velice dobrou spolupráci. Byla jsem tam na přednášce a jezdila jsem tam na různé akce. Spolupráce vznikla i v rámci Českého festivalu v Budějovicích, kdy nám muzeum dalo možnost pro jednoho vybraného výtvarníka uspořádat výstavu. Teď tam probíhá výstava paní Hotařové z Brna. Výstava potrvá do konce července."

Vraťme se k té loňské výstavě, k prvnímu ročníku Czech Art Festival. Kdo tam vystavoval a co se vystavovalo?

"Je to vlastně koncept veletrhu. U nás nic takového není. Výtvarníci okamžitě pochopili potenciál a myšlenku a přihlásilo se nám až sedmdesát umělců. Bylo to opravdu krásné, protože návštěvníci mohli vidět krásu toho díla i tu osobnost, která za ním je. Byl tam ten osobní kontakt. Byla to skvělá věc pro výtvarníky i pro návštěvníky. My celý rok udržujeme kontakt, výtvarníci mi posílají zprávy, když mají novou výstavu a vidí, že to je vlastně i zásluhou našeho festivalu."

Máte možnost je nějak propagovat i ve Spojených státech? Teď právě probíhá výstava českých výtvarníků a Miami...

"Ano, ta už je tam tři měsíce. Jsou tam čtyři čeští výtvarníci, Martin Šrámek z Prahy, Günter Hujber z Velkých Losin, Vladimír Zubov z Kutné Hory a Václav Švejcar z Písku."

Jaký je ohlas těchto výstav, ať už v Miami nebo v Cedar Rapids?

"Ohlas je veliký. Každé to místo je trošku jiné, Iowa je úplně jiná než Miami, takže my se snažíme vybírat díla pro tu určitou oblast. Lidi se o to zajímají, i česká komunita. Líbí se jim náš projekt, to, že podporujeme výtvarníky a že je to spíš dobrovolná věc. A my se snažíme získat další takové nadšence, jako jsme my, abychom českým výtvarníkům v USA pomohli."

Letošní ročník Czech Art Festival proběhne na českobudějovickém Výstavišti ve dnech 28. a 29. října a jeho vítěz opět dostane možnost vystavovat svá díla v Českém a slovenském národním muzeu v Cedar Rapids v Iowě.

MILENA ŠTRÁFELDOVÁ, převzato z www.radio.cz

obsah | kultura - kultúra