Kultúrny most medzi Slovenskom a Kóreou

Prvým mostom medzi slovenskou a kórejskou kultúrou by mohlo byť vysielanie kórejskej televíznej spoločnosti Arirang. Na dnešnom stretnutí sa na tom zhodli minister kultúry SR Rudolf Chmel a podpredsedníčka Národného zhromaždenia Kórejskej republiky Park Hee - tae. Spomínaná kórejská televízia má totiž okrem vysielania na Slovensku záujem aj o prezentáciu slovenskej kultúry v Kórei.

Rudolf Chmel s kórejskou delegáciou rokoval najmä o zintenzívnení a prehĺbení vzájomnej spolupráce v oblasti kultúry. Podľa ministra kultúry a podpredsedníčky kórejského Národného zhromaždenia Park Hee - tae by kultúrna spolupráca mala nasledovať spoluprácu v ekonomickej oblasti, ktorá sa rozvíja najmä vďaka investíciám kórejských spoločností Samsung a KIA na Slovensku. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Ministerstva kultúry SR Nora Slováková.

Juhokórejská televízna stanica Arirang je v ponuke najväčšieho slovenského operátora káblovej televízie v Bratislave a v Košiciach od 1. júna a v priebehu júna sa dostala aj do ponuky ostatných miest SR. Televízna stanica Arirang vysiela 24 hodín denne rôzne typy programov od spravodajstva, cestopisných a hudobných relácií, vzdelávacích a jazykových programov až po filmy kórejskej produkcie. Káblová spoločnosť takto chce vyjsť v ústrety približne 900 Kórejčanom s rodinami, ktorí majú do dvoch rokov prísť do Žiliny, kde sa má postaviť automobilka KIA. Svojich zamestnancov má v SR aj kórejský Samsung.

SME

obsah | kultura - kultúra