Dokážeme vykročiť z centra?

Galéria Jána Koniarka v Trnave má do konca októbra sprístupnenú unikátnu výstavu - pod názvom In-formation prináša slovenským divákom najaktuálnejšie francúzske a svetové umenie. Prezentuje ho vo všetkých svojich výstavných priestoroch - v Kopplovom kaštieli, synagóge ale aj v stálej expozícii trnavského rodáka, sochára Jána Koniarka. Projekt je výnimočný veľkým počtom medzinárodne uznávaných mien umelcov a sviežosťou výberu kurátorov Viery Jančekovej a Vladimíra Beskida. Unikátna je aj samotná podstata privezeného projektu - aktuálna slovenská premiéra je totiž súčasťou dlhoročných aktivít francúzskej iniciatívy s názvom FRAC.

Trnavská výstava prináša do našich končín teda nielen najaktuálnejšie svetové umenie, ale aj svetovo ojedinelú myšlienku decentralizácie umenia a podpory regionálnych inštitúcií a umelcov. FRAC (Regionálne fondy súčasného umenia) združuje päť východofrancúzskych regionálnych fondov, ktoré podporujú domácich umelcov, nakupujú ich diela a snažia sa, aby cirkulovali po krajine.

Riaditeľka FRAC Lotrinsko Béatrice Josse hovorí, že nápad založiť Regionálne fondy súčasného umenia sa zrodil s myšlienkou potreby decentralizácie štátu. Fondy začali vznikať v 80. rokoch 20. storočia, keď vo Francúzsku nastúpila ľavica a Francois Mitterrand ako ľavicový prezident. "Fondy sú sčasti financované štátom - napríklad francúzskym Združením pre umeleckú činnosť pri ministerstve zahraničných vecí a sčasti regiónmi - vyššími územnými celkami, ktoré vo Francúzsku v rámci decentralizácie fungujú," hovorí Josse, ktorá sa osobne zúčastnila na trnavskej vernisáži. Cieľom projektu je rozriediť pozornosť a podporu umenia mimo Paríža, centra francúzskej kultúry, a obrátiť záujem na regióny.

Výstavnej koncepcii Galérie Jána Koniarka myšlienka francúzskej iniciatívy viac ako sedí. Už niekoľko rokov prináša do regiónu medzinárodne známych umelcov (Eva a Adela, William Kentridge, Martin Creed a iní), jej činnosť je bohatá a koncepčná, stala sa súčasťou trojročného medzinárodného projektu siedmich krajín Re-Location. Ponúka priestor hosťujúcim zahraničným kurátorom (Martin Sturm či Anton Lederer z Rakúska, Jiří Valoch z Čiech), ale dôraz kladie aj na prezentáciu domácich umelcov (Štefan Belohradský, Jarmila Čihánková, Mária Balážová), či vytvára priestor pre regionálnych umelcov (Salón trnavských výtvarníkov).

Súčasťou prezentácie FRAC-u na Slovensku bude 24. októbra na Trnavskej univerzite spolu s prezentácie videoumenia zo zbierok aj informačná prednáška o možnosti aplikácie podobných aktivít na naše pomery. Béatrice Josse tvrdí, že naši politici by sa mali viac zaujímať o súčasné umenie. Svoje sklamanie na vernisáži dávala jasne najavo a na záver už len smutne dodala, že na poľskej premiére projektu bol prítomný aj minister kultúry. Čo k tomu dodať?

ANDREA KOPERNICKÁ

obsah | kultura - kultúra