Čeští a američtí vojáci uspořádali společný koncert

Čeští a američtí vojenští hudebníci přispěli v pondělí v Praze k oslavám 60. výročí konce druhé světové války a osvobození Československa koncertem v Rudolfinu. Večer byl vyhrazen pro pozvané hosty. Zněla při něm v aranžmá pro velké dechové orchestry symfonická tvorba českých a ruských klasiků a americký swing.

Protagonisty programu byly Ústřední hudba Armády České republiky a hudební těleso armády USA působící v Evropě - 76th Army Band. V Gershwinově Rapsodii v modrém vystoupily soubory společně a sólový klavírní part přednesla Čechoameričanka Kristina Draxlerová. "Americký orchestr je na služebním pobytu v České republice," řekl dirigent českého vojenského tělesa Viliam Béreš.

Koncert byl společnou akcí generálního štábu české armády a amerického velvyslanectví. Třináct příslušníků české armády převzalo během večera Čestné odznaky Přemysla Otakara II. Náčelník generálního štábu tak podle pracovníků své kanceláře ocenil vybrané vojáky za příkladné plnění úkolů spojených s výstavbou profesionální armády.

Váleční veteráni dostali pamětní medaile

Zástupci sdružení válečných veteránů v pondělí večer převzali stříbrné pamětní medaile. Předali jim je předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) na lidové slavnosti, která byla symbolickou tečkou za oslavami 60. výročí konce druhé světové války v Praze. Na slavnost ve Valdštejnské zahradě v areálu horní komory přišla kromě veteránů a politiků tisícovka lidí.

"Čísla, která charakterizují druhou světovou válku, jsou dobře známá. Co je však zcela nezměřitelné a statisticky nevyčíslitelné, je lidské utrpení, strach a zoufalství, kterým si občané okupovaných států prošli, Československo podobně jako další evropské státy stálo tehdy na prahu svého zániku," poznamenal předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Poděkoval všem, kteří pomohli odvrátit tuto hrozbu.

Místopředseda Českého svazu bojovníků za svobodu Milan Grus zdůraznil, že si nelze v těchto dnech připomínat jen ukončení války. "Pro odbojáře je 60. výročí nejen koncem války, ale také výročím osvobození od nacistické okupace a útlaku a společného vítězství nad nacismem," zdůraznil.

Grus následně převzal od Sobotky pamětní list a medaili stejně jako místopředseda Československé obce legionářské Josef Hercz, předseda Sdružení československých zahraničních letců 1939-1945 Stanislav Hlučka a předseda Sdružení československých zahraničních letců - východ Ján Daňko.

Oficiální část slavnosti zakončila původní československá hymna v podání Hudby Hradní stráže, která poté za svitu stojacích lamp spustila swinq a dobové české písně. Alternativou byl na druhém konci zahrady koncert rockové skupiny All of my face Felixe Slováčka mladšího. Dvě polní kuchyně nabídly návštěvníkům guláš, který mohli zapít plzeňským pivem. Kdo pohrdl vojenským gulášem, mohl sáhnout po klobásách nebo koláčích.

Klaus předal medaile v Kremlu

Dva čeští veteráni dostali v pondělí v Kremlu pamětní medaile od českého prezidenta Václava Klause. Plukovníku Václavu Přibylovi a předsedkyni Českého svazu bojovníků za svobodu Anděle Dvořákové je hlava státu předala na recepci, kterou k oslavě konce druhé světové války uspořádal pro významné hosty ruský prezident Vladimir Putin. Klaus novinářům řekl, že oba měli medaile dostat už o víkendu na slavnostním shromáždění v Praze, avšak v té době již byli oba v Rusku. Český prezident se proto rozhodl, že využije příležitosti v Moskvě: "Je to specifické místo, kde toto ocenění mohli dostat".

Dvaaosmdesátiletý Přibyl je plukovník ve výslužbě, který se v roce 1941 zúčastnil obrany Moskvy před útoky fašistických jednotek. Dvořáková si nedávno postěžovala, že odbojáři jsou často přehlíženi a jejich význam je podceňován. Dvořáková i Přibyl byli mezi pěti českými veterány pozvanými do ruské metropole na oficiální oslavy. Zúčastnili se oficiálních akcí, setkali se s ruským ministrem obrany Sergejem Ivanovem a byli též na dnešní vojenské přehlídce na Rudém náměstí. Moskevské oslavy jsou podle českých veteránů adekvátní jejich výročí.

NOVINKY

obsah | kultura - kultúra