Zemřela autorka Holek z porcelánu

Ve věku nedožitých 87 let zemřela v sobotu ráno v pražské motolské nemocnici spisovatelka a scenáristka Jaromíra Kolárová. Informaci potvrdil její syn, stejně jako mluvčí motolské nemocnice.

Mezi nejznámější díla Kolárové patří knihy Holky z porcelánu a Léto s kovbojem, které se dočkaly úspěšného filmového zpracování. Diváci nejenom v České republice si pamatují komediální herecký koncert Dagmar Veškrnové v Holkách z porcelánu, či Dany Kolářové a Jaromíra Hanzlíka v Létu s kovbojem, které patří k tomu nejlepšímu z československé kinematografie sedmdesátých let.

Kolárová je také autorkou knihy o platonickém vztahu spisovatelů Karolíny Světlé a Jana Nerudy, kterou čtenáři znají pod názvem Démantová spona.

Kolárová psala rovněž divadelní a televizní hry, filmové scénáře, reportáže, fejetony a povídky. Pracovala i jako dramaturgyně, a to v 60. letech v Československé televizi a v 70. letech ve Filmovém studiu Barrandov. V poslední době psala paměti, jež ale nedokončila.

Kolárová se narodila 24. srpna 1919 v Praze. Za svoji tvorbu byla několikrát oceněna literárními cenami, mezinárodní Grand Prix za televizní tvorbu či Státní cenou za film.

NOVINKY, ČTK

obsah | kultura - kultúra