Knihou roku je fotografická publikace Bohemia

Knihou roku 2005 se stala publikace fotografa Jana Reicha s názvem Bohemia. Knižní vydání snímků české krajiny vytvořených velkoformátovými dřevěnými fotoaparáty získalo hlavní cenu v pátém ročníku soutěže o nejlepší knihu uplynulého roku Magnesia Litera.

Poprvé v historii soutěže zvítězila umělecká publikace. Z prvních třech ročníků si ocenění odnesly knihy naučné či populárně naučné, loni vyhrál beletrizovaný příběh bratří Mašínů nazvaný Zatím dobrý, který napsal česko-americký spisovatel Jan Novák. Bohemia získala před několika dny také cenu v soutěži Nejkrásnější české knihy roku 2005.

Do soutěže Magnesia Litera byla nominována v kategorii nakladatelský čin; vydala ji Galerie Nový Svět a graficky upravil Robert V. Novák. Hlavní cena knižních cen je spojena s odměnou 200.000 korun. V přímém přenosu České televize si dnes z Městské knihovny v Praze odnesli spisovatelé či nakladatelé ještě dalších devět cen.

Černobílé fotografie Jana Reicha, milovníka poetiky staré Prahy, vyšly v reprezentativním knižním vydání obsahujícím 150 snímků. Kniha zahrnuje snímky z let 1994 až 2004. Reich patří v české fotografii k pokračovatelům Josefa Sudka - v jeho stylu fotografoval Prahu i český venkov. Po Sudkově smrti v roce 1976 zakoupil Reich z pozůstalosti jeho fotoaparáty.

Pracuje podobně jako Sudek s dřevěnými kamerami na velký formát negativu. Negativy pak zpravidla nezvětšuje, ale zhotovuje z nich kontaktní otisky. Literu za prózu udělila porota Jiřímu Hájíčkovi za titul Selský baroko vydaný brněnským Hostem. Cenu za poezii dostala kniha Radka Malého Větrní z nakladatelství Petrov, které si tak odnáší poslední cenu z této soutěže ve své historii, neboť koncem minulého roku ukončilo činnost.

Literu za naučnou literaturu dostal Jan Křen za publikaci Dvě století střední Evropy vydanou Argem. Literu za knihu pro děti a mládež má Viola Fischerová za knížku Co vyprávěla dlouhá chvíle z nakladatelství Meander.

Ocenění za překladovou knihu dostal román Fámy vlámského spisovatele Hugo Clause. Knihu přeložila Olga Krijtová a vydala Paseka. Za objev roku porotci označili knihu Martina Šmause Děvčátko, rozdělej ohníček, který jako autorovu prvotinu oceněnou ve své literární soutěži vydal Knižní klub. Román dosud neznámého autora byl nominován i v kategorii próza. Literu za nakladatelský čin dostala edice Strukturalistická knihovna vydávaná Hostem. Čtenáři svou cenu udělili knize Petra Síse Tibet/Tajemství červené krabičky vydané nakladatelstvím Labyrint. Nominaci v kategorii dětské literatura neproměnila.

Cenu za přínos české literatuře pořadatelé oznámili již s předstihem. Dostala ji francouzská literární historička, překladatelka a editorka Erika Abramsová za překlady děl Ladislava Klímy a Jana Patočky do francouzštiny a za edici Spisy Ladislava Klímy.

ČTK, LIDOVKY.CZ

obsah | kultura - kultúra