Karlovarský festival ozdobí 15 premiér

Celkem 230 celovečerních hraných a dokumentárních filmů bude k vidění na letošním 41. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, který v pátek 30. června navečer zahajuje tradičně příjezdem celebrit v kabrioletech před karlovarský lázeňský hotel Thermal.

"Z toho patnáct jich bude uvedeno ve světové premiéře včetně otevíracího nesoutěžního snímku korejského režiséra Kim-Ki-duka Čas, který nám záviděli na festivalu v Cannes," uvedla umělecká ředitelka přehlídky Eva Zaoralová s tím, že dalších 39 filmových snímků bude uvedeno v mezinárodní či evropské premiéře.

Tuzemská kinematografie bude tentokrát zastoupena ve všech třech soutěžních kategoriích. V hlavní soutěži to bude Hřebejkovo Kráska v nesnázích, v soutěžní sekci Na východ od Západu Indián a sestřička režiséra Dana Wlodarczyka a v soutěži dokumentárních filmů Chačipe Miroslava Janka.

Krásku v nesnázích doporučil Bartoška

Právě domácí želízko v ohni Krásku v nesnázích doporučil divákům prezident festivalu Jiří Bartoška. "Osobně bych doporučila film Volver, ale bude těžké se na něj dostat, protože divácký zájem bude veliký, takže ještě doporučím krásný film Světla v soumraku," dodala Zaoralová s tím, že do Karlových Varů se chystají režisérská filmová esa, jako je například Andy Garcia, který převezme Křišťálový glóbus za mimořádný přínos světové kinematografii, i další hvězdy filmového plátna.

Ceny vstupného jsou v letošním roce ve srovnání s loňským rokem stejně vysoké. "Festivalový pas umožňuje vyzvedávat si zdarma až tři vstupenky na tři různá představení denně," uvedla mluvčí festivalu Uljana Donátová s tím, že normální vstupné je 65 korun a se slevou 50 korun.

Festival je připraven

"S festivalovým pasem, který umožňuje další výhody včetně zlevněných vstupů na doprovodné akce, vyjde lístek v průměru na třicet korun," dodal Bartoška s tím, že předprodej vstupenek zahajuje už ve čtvrtek 29. června. "Kasy otevírají v osm hodin ráno a zavírají v deset večer či o půlnoci, podle jejich rozmístění," dodala Donátová. Mezi doprovodné akce patří například koncert Anety Langerové pro projekt Světluška na Divadelním náměstí v centru lázní v neděli 2. července.

Karlovy Vary jsou na festival prakticky připraveny. "Otvírací ceremoniál připravili bratři Cabanové a zvláštní úkol "polidštit" betonový Thermal zvládl díky zářivkám v podobě ptačích stop a chlupatinám na stěnách architekt Martin Chocholoušek," uvedl Bartoška s tím, že náklady na letošní ročník festivalu jsou 115 miliónů korun.

RUDOLF VOLEMAN, PRÁVO

obsah | kultura - kultúra