Hitem roku 2006 bude Karel IV.

Největším Čechem se loni stal Karel IV. Letos by se výstava, která si klade za cíl představit umění z období vlády Lucemburků, mohla stát tou nejnavštěvovanější.

Expozice s názvem Karel IV. - císař z Boží milosti, kterou správa Pražského hradu připravuje už od roku 2001, se uskuteční od 16. února do 21. května.

Přehlídka s podtitulem Kultura a umění za vlády posledních Lucemburků 1347-1437 má prostřednictvím více než dvou set nejcennějších exponátů přiblížit období vlády Karla IV. a jeho synů Václava IV. a Zikmunda Lucemburského.

Výstava se uskuteční hned v několika prostorách Pražského hradu - v Obrazárně, Císařské konírně, katedrále sv.Víta, Starém královském paláci a v Tereziánském křídle Starého královského paláce.

Svým rozsahem a významem exponátů je považována za největší počin v historii zdejšího výstavnictví a její finanční krytí přišlo na více než 60 milionů korun.

Přehlídka se koncem loňského roku úspěšně prezentovala v Metropolitním muzeu v New Yorku. Vůbec poprvé tak představila český středověk americké veřejnosti.

Zájem byl obrovský. Během tří měsíců ji vidělo 170 tisíc lidí s denní průměrnou návštěvností 2000 diváků. V Česku snad od návštěvy velkolepé a unikátní výstavy neodradí ani dosti vysoké vstupné. Plné činí 270, snížené 150 korun.

MF DNES

obsah | kultura - kultúra