Kajínkův příběh chtějí zfilmovat dva režiséři

Doživotní vězeň Jiří Kajínek má šanci stát se filmovou hvězdou. A to dvojnásobnou. V Česku o něm vznikají hned dva celovečerní filmy.

Shodou okolností dva režiséři, Filip Renč a Jiří Svoboda, chtějí upozornit na nesrovnalosti v jeho případu. Renčův film o Kajínkovi se má pracovně jmenovat "A je to". Druhý možná ponese honosnější název: "Český Monte Christo".

Jiří Svoboda už má podle svého producenta Adama Dvořáka hotový scénář, ale musí sehnat peníze na natočení filmu, který bude Kajínkovým příběhem volně inspirován.

U Filipa Renče je to naopak: prozatím říká, že se scénář začíná psát, ale získal práva na životní příběh přímo od Kajínka, takže jeho producent nemá o sponzory nouzi. Renč chce začít točit na začátku roku 2007, Svobodův tým zhruba také.

Renč: Mám film v hlavě

Renč tvrdí, že film už má v hlavě včetně názoru na Kajínkovu kauzu. "Diváci se dočkají odhalení policejní korupce a manipulace s celým soudním procesem. Ale na druhou stranu nechceme prvoplánově panu Kajínkovi pomáhat," slibuje režisér.

Svůj názor na konkrétní lidi v kauze už ukázal v komentáři o policii, který napsal. "V případu Kajínek šlo pravděpodobně o velké peníze, korupci a zneužití pravomoci veřejného činitele. To se týká například bývalých policistů Kronďáka a Mikeše.

Plzeňská galerka měla své ochránce z řad strážců zákona, kterým tehdy šéfoval pan Ladislav Kadeřábek. To je skutečnost. Ne scenáristický výmysl," psal Renč. Kronďák poté zopakoval, že je nevinný, Kadeřábek, který je nyní zástupcem šéfa republikové kriminální policie, v pátek nezvedal mobil.

O jeho roli v případu se však opakovaně spekulovalo již dříve, nikdy se však neprokázalo jakékoliv Kadeřábkovo pochybení. Bývalý policista Jan Mikeš byl odsouzen za podvody a vyhýbá se nástupu do vězení.

Renč hodně vychází z poznatků publicisty Josefa Klímy, který o Kajínkovi točil reportáže pro Novu. Klíma spolupracuje jako poradce na scénáři. "Nikdy nebyla rekonstrukce na místě činu. A zasáhnout ve vypjaté situaci tři lidi z pistole ráže 9 milimetrů bylo pro jednoho střelce téměř technicky neproveditelné. Kajínek si už kvůli chybám ve vyšetřování zaslouží nový proces," míní Renč.

Jeho film nese pracovní název "A je to", jelikož tahle věta zazněla v odposlechu hovoru zavražděného podnikatele Štefana Jandy s obchodním partnerem Antonínem Vlasákem. Ten byl pak podezřelý, že si vraždu objednal. Do hovoru vstoupí třetí hlas s větou: "A je to!"

Kajínek Renčovu producentovi Petru Jáklovi prodal za nezveřejněnou částku práva k použití životního příběhu a jména. A režisérovi sepsal asi na pěti stránkách své postřehy jako podklad ke scénáři. "Kvalitní film by mohl mnohé ukázat a osvětlit," uvedl Kajínek ve faxu z vězení Valdice.

Svoboda: Co bylo před vraždou?

Svobodův tým práva od Kajínka nemá, takže hlavní hrdina se ve filmu bude jmenovat jinak. "Nás zajímá hlavně to, co se dělo před vraždou. Myslím vztahy v Plzni mezi policií a podnikateli. Střelba se točila kolem těch vztahů a zničehonic se na scéně objevil majetkový recidivista Kajínek, který do té doby nic podobného nedělal. A vlastně to k němu možná ani nesedělo," říká Svobodův producent Dvořák.

Renč i Svoboda vědí, že si musí dát pozor, aby je někdo nežaloval. V české kinematografii se to už stalo u filmu Bolero, který zobrazuje vraždu studentky na Slovensku. Tu podle policie mělo na svědomí několik mladíků, ale na rozdíl od kajínkovských filmů se film Bolero drží policejní verze. Údajní pachatelé zažalovali scenáristku Markétu Zinnerovou. Ve filmu je označila za vrahy, ale případ dosud pravomocně neskončil.

JAKUB POKORNÝ

obsah | kultura - kultúra