Jihlava bude patřit dokumentárním filmům

Již sedmý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů začne tento čtvrtek v Jihlavě. Přehlídka domácích i zahraničních dokumentů potrvá v tamním kině Dukla a na Malé scéně Horáckého divadla až do příštího úterý.

Akce, jejímž ředitelem je filmař Marek Hovorka, se pravidelně účastní osobnosti domácího i zahraničního dokumentu, stejně jako experimentující a nezávislí filmaři. Porota na závěr udělí v kategorii nejlepšího domácího dokumentu tradiční cenu Česká radost, nově přibude i Cena pro nejlepší středoevropský dokumentární film Mezi moři.

V rámci sekce Průhledné bytosti Jihlava představí tvorbu legendárního českého avantgardisty a později emigranta Alexandra Hackenschmieda. Účast na festivalu přislíbil například skandální filmař Kanaďan Mike Hoolboom. Ruský režisér Viktor Kosakovskij představí v české premiéře svůj nejnovější film Ticho! Dalšími hosty budou Belgičan Xavier Christians, Němka Anke Limprechtová a Rakušané Michael Pilz a Ulrich Seidl, u nás známý filmem Psí dny. Němec Volker Sattel promítne současný strhující portrét Berlína Pracující ráj a Američané Blue Hadaegh a Grover Babcock by měli přivézt film Jistý způsob smrti, oceněný na festivalu v Sundance.

Milovníci filmu se mohou těšit na i Sentiment Tomáše Hejtmánka, který vznikl na základě setkání s Františkem Vláčilem těsně před jeho smrtí. Martin Ježek představí svůj film Dům daleko, inspirovaný psychologickou prózou Věry Linhartové. V premiéře bude uveden i snímek Jana Gogoly ml. Národ sobě.

Již tradiční součástí festivalu bude Burza námětů, na níž se autoři a filmoví producenti z východní Evropy setkávají se zástupci zahraničních televizních stanic, aby nabízeli své náměty a pokoušeli se získávat prostředky na natáčení. V průběhu festivalových dnů proběhnou i četné semináře a panelové diskuse. Více informací na www.dokument-festival.cz/.

MICHAL PROCHÁZKA

obsah | kultura - kultúra