Festival jeden svět se koná posedmé

Sedmý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech, který pořádá společnost Člověk v tísni, byl ve středu slavnostně zahájen v Městské knihovně v Praze. Na úvod byla udělena Zvláštní cena Václava Havla kanadskému filmaři Paulu Cowanovi za film Mírotvorci.

Ve snímku Mírotvorci, jenž byl poté promítnut, autor popisuje působení jednotek OSN v Kongu. O ceně rozhodla porota pod čestným předsednictvím Václava Havla. Ten je v současné době v USA, a tak festival pozdravil prostřednictvím předtočené zdravice, kterou organizátoři promítli na plátno. Cenu každoročně získává snímek, který přispívá ke zlepšování situace v krizových regionech.

Večer byl v primátorské rezidenci vyhlášen držitel ceny Homo homini za rok 2004, kterou uděluje společnost Člověk v tísni. Nositelem se stal Gheorghe Briceag z Moldavska, dlouholetý vězeň sovětského gulagu, který dnes s osobním nasazením obhajuje politické vězně a snaží se zabránit tomu, aby se vrátily někdejší praktiky porušující lidská práva.

Oceněni byli i vítězové soutěže o Visegrádskou cenu z Česka a ze Slovenska. Stali se jimi Břetislav Rychlík se svým portrétem lidí severočeské krajiny Kamenolom boží a Dušan Hudec s filmem věnovaným židovské komunitě v Topoĺčanech Miluj bližního svého.

Problematika života žen

Na festivalu bude uvedeno 120 dokumentů z 35 zemí, které se zaobírají problémovými či konfliktními oblastmi světa.

Letošním hlavním tématem přehlídky bude ale postavení ženy v dnešní společnosti a ženská práva. Proběhne retrospektiva snímků zajímavých filmařek, nadační fond Slovak Czech Women's Fund organizuje v rámci festivalu Jeden svět seminář, který se bude zabývat možnosti využití dokumentárního filmu a digitálních videotechnik v práci organizací zabývající se ženskými právy.

"Dokumentární film dnes často mnohem přesvědčivěji než film hraný umožňuje nahlédnout do těch nejintimnějších a nejdramatičtějších situací a okamžiků lidského bytí," vysvětluje ředitel festivalu Igor Blaževič a dodává: "Velice často lépe než klasické zpravodajství umožňuje nahlédnout do hlubin a zákoutí toho, co se děje ve světě a kolem nás."

Divákům bude promítnut i polský snímek nominovaný na Oscara Děti ze stanice Leningradská režisérů Hanny Polakové a Andrzeje Celinského.

Mezi hosty festivalu se objeví indický dokumentarista Anand Patwardhan a Jihoafričan Don Edkins, jeden ze zakladatelů úspěšného projektu Steps for the Future, věnovaného problematice viru HIV a onemocnění AIDS v Africe.

MICHAL PROCHÁZKA, PRÁVO

obsah | kultura - kultúra