Jánošík, Knieža Pribina a rómsky sitcom

Jedného pekného dňa sa do Bratislavy prisťahovala mnohočlenná rómska rodina z východoslovenskej metropoly.

V hlavnom meste si kúpila za pár miliónov 5-izbový luxusný byt, situovaný v obstojnej mestskej štvrti, samozrejme, medzi miestnou smotánkou. Jej predstavitelia občas do rodiny vychýrených muzikantov z Košíc zavítajú, aby si s hlavou rodiny podiškurovali o aktuálnych spoločenských udalostiach alebo iba tak na kus priateľskej debaty.

V spomínanej rómskej rodine budú všetci jej dospelí príslušníci vy-študovaní hudobníci z viedenského alebo budapeštianskeho konzervatória, ich niekoľko nadaných detičiek chodí vzorne a niekedy menej vzorne, ako to už medzi všetkými deťmi býva dobrým zvykom, zatiaľ iba do bratislavského konzervatória. Celá família sa však bude snažiť pomáhať dobrým slovom a skutkom svojim menej úspešným súkmeňovcom. To je v hrubých rysoch dejové ťažisko prvého sitcomu o slovenských Rómoch, z ktorého by sa mali odvíjať stovky vtipných situácií. Až na detských predstaviteľov rómskej rodiny a Alexandra Patkolóa, ktorý by si údajne rád zahral v situačných komédiách hlavu spomínanej rodiny, niečo podobné ako gynekológ Bill Cosby v rovnomennej černošskej komédii. Ostatné úlohy by stvárnili profesionálni herci košického Romathana.

Autorská dvojica pripravovaného sitcomu Ľubo Gregor, mimochodom herec, ktorý si pred niekoľkými rokmi zahral titulnú postavu vôbec v prvom slovenskom 60-dielnom sitcome Silvánovci, a košický autor Oleg Makara Kalmari s Alexandrom Patkolóom, ktorý v pripravovanom sitcome zatiaľ vystupuje len ako hlavný orodovníček, momentálne obiehajú riaditeľov televízií, poslancov i ministerstvá a hľadajú podporu sponzorov.

O námet sitcomu prejavil verbálny záujem dokonca i ústredný riaditeľ verejnoprávnej televízie Richard Rybníček. Myšlienku podporuje aj predĺžená ruka slovenských Rómov v parlamente, nezávislý poslanec Herman Arvay. Má však jedinú výhradu, aby situačné komédie neboli o bohatých olaských Rómoch alebo hudobníkoch, ktorí zarábajú ťažké tisíce v zahraničných lokáloch, ale o obyčajných Rómoch, ktorí živoria doma, na Slovensku. Ladislav Fízik, šéf Parlamentu Rómov, by privítal, keby sitcom predstavoval život v zmiešanej rómsko-slovenskej rodine, v ktorej napríklad žije aj on sám.

Všetko má však jeden háčik. Ak by aj akákoľvek televízia prejavila záujem o pripravovaný seriál, museli by byť na svete nielen hrubé rysy scenára, ale minimálne prvých 50 dielov a niekoľko miliónov korún na účte. Podľa slovenských odborníkov na kinematografiu spomínaný sitcom z rómskeho prostredia preto pravdepodobne nikdy neuzrie svetlo sveta. Podľa niektorých ide iba o snahu získať finančné prostriedky, ako to bolo napríklad v kauze filmu Jánošík alebo videofilmu Knieža Pribina. Na oboch "filmári" vtedy zarobili 65 miliónov korún.

JOŽO T. SCHŐN

obsah | kultura - kultúra