Jakubisko v Zlatej bráne

O Splite vedia Slováci najmä to, že je to krásne mesto na Jadrane, odkiaľ sa v sezóne môžu ľahko dostať do pôvabných letovísk na pobreží Dalmácie. Spliťania takisto poznajú Slovákov zväčša iba ako turistov, a preto je pre nich príťažlivé, že sa v týchto februárových dňoch môžu zoznámiť so slovenským filmom, konkrétne s dielami Juraja Jakubiska.

Tohtoročný, už 31. ročník splitskej kinotéky Zlatá brána (Zlatna vrata) predstavuje diela známych filmárov, ako je napr. István Szabó, Pedro Almodóvar, Michelangelo Antonioni atď. Každý rok je ich spravidla desať a teraz venujú február Jakubiskovej tvorbe. Duša a hlavná organizátorka kinotéky Jasna Pervanová vybrala v spolupráci s veľvyslanectvom SR v Záhrebe pre chorvátske obecenstvo Kristove roky (1967), Vtáčkov, siroty a bláznov (1969), Zasaď strom, postav dom (1980) a Tisícročnú včelu (1983), s ktorou vyvrcholí v posledný februárový týždeň prezentácia Jakubiskovho diela. Prvé dva filmy premietali s anglickými titulkami, posledné dva už s čítanými chorvátskymi dialógmi.

Splitskou Zlatou bránou vkročil Juraj Jakubisko do Chorvátska nielen vďaka svojim filmom, ale aj prostredníctvom jeho pôvodného plagátu s motívmi Tisícročnej včely, ktorý sa stal takpovediac logom celej tohtoročnej kinotéky na brehoch Jadranu.

SINIŠA MAŠIČ, PRAVDA

obsah | kultura - kultúra