Slovenský inštitút znovu otvorený

Tak sa priaznivci slovenskej kultúry medzi Pražanmi i návštevníkmi tejto metropoly dočkali! V znamení štyroch trojok sa 3. 3. 2003 znovu otvárajú brány Slovenského inštitútu - takpovediac o 3 ulice ďalej, než kde sídlil donedávna. Z tej slovenskou kultúrou už roky vychýrenej Purkyňovej ulice stačí prejsť Spálenou na ulicu Na Perštýně a z nej už na Jilskú. Slovenčinou tam bude znieť dom s číslom 16.

Po otvorení pre pozvaných sa od 4. marca začne bežná - hoci vzhľadom na poslanie inštitúcie a česko-slovenský kultúrny kontext výnimočná - prevádzka. Ako na prvú sa môžu návštevníci tešiť na výstavu Ars et Vino. No áno, tešme sa na stretnutia: umelecké a spoločenské, symbolizované hoci aj vínom. S budovou na Purkyňovej ulici, vybojovanou kedysi nadšencami okolo Jozefa Havaša, ktorá slúžila ako Dom slovenskej kultúry a neskôr ako Slovenský inštitút už od roku 1985, sa spája veľa spomienok. Sťahovanie zapríčinili, akože dnes inak, peniaze.

Želajme novým priestorom na malebnej staromestskej Jilskej ulici rovnako úspešný život ako tomu žltému domu, na ktorý sme si tak zvykli.

VLADIMÍR SKALSKÝ

obsah | kultura - kultúra