Gustav Husák ožije na prknech bratislavského divadla

Bratislavské divadlo Aréna uvede hru o posledním komunistickém prezidentovi Gustávu Husákovi. Na objednávku divadla hru píše dramatik Viliam Klimáček, řekl jeho ředitel Juraj Kukura. Aréna letos uvedla velmi úspěšnou hru o prezidentovi slovenského státu Josefu Tisovi, kde zazářil herec Marián Labuda.

Ředitel divadla Kukura chce v nastoupené linii původních her, které na jeviště přinášejí i slovenské dějiny, pokračovat.

"Nechápu, proč se tu dnes vůbec nemluví o tom, že před 20 lety se stříleli na hranicích čtrnáctiletí mladí lidé jen proto, že chtěli odejít někam jinam a měli jinou představu o životě. O tom se tu nemluví a přitom to patří do naší historie, patří to k nám a je třeba o tom mluvit," zdůrazňuje.

Hra o Husákovi zmapuje období od roku 1939 až po prezidentovu abdikaci po sametové revoluci v roce 1989. Na scénu chce postavit tři Husáky, aby tak lépe dosáhl znázornění jeho proměny a rozporuplnosti. Na jevišti budou promlouvat Husák právník, prvorepublikový džentlmen, Husák vězeň a Husák prezident.

"Husákův osud mě fascinuje, protože je to až antické drama. Byl vězněm několika prezidentů a v závěrečné fázi života byl prezidentem vězňů," řekl Klimáček.

Klimáček chce, aby vzniklo představení, které bude přitažlivé zejména pro mladé lidi. Jeho motivací prýnení otevírání ran diváků-šedesátníků. "Jestli to bude mladé zajímat, tak se hra vydařila," říká.

Autor chce ukázat Husákovy slabé i silné stránky. K těm slabým podle něj patří období po roce 1968, nástup do úřadu prezidenta a stagnace tehdejšího Československa. K těm silným patří padesátá léta a jeho pobyt ve vězení, kde si pro mnohé lidi získal "morální kredit". "Je to rozporuplná postava, a tak k ní přistupuji," řekl Klimáček.

ČTK

obsah | kultura - kultúra