V Hradci Králové začíná svátek evropského divadla

V pondělí začíná v Hradci Králové jubilejní desátý ročník Divadla evropských regionů. Jeho pořadateli jsou tradičně Klicperovo divadlo a Divadlo Drak. Na čtyřech místech v atriích starého města, v ulicích, parcích a na náměstích se koná také Open Air, otevřená přehlídka profesionálních i neprofesionálních divadelních souborů.

Divadlo evropských regionů slavnostně otevře večer na hlavní scéně Cyrano Edmonda Rostanda. V režii Romana Poláka vystoupí bratislavské Štúdio L&S a Divadlo Astorka Korzo 90. Bude to po jedenácti letech zároveň definitivně poslední uvedení slavné inscenace s Milanem Lasicou v titulní roli.

Již v deset hodin se představuje na hlavní scéně s jedinečnou inscenací Werichovy Lakomé Barky kladenské Středočeské divadlo, plzeňské Divadlo Alfa pak v Draku předvádí Nesvedova Osamělého obra a odpoledne Olivětinův Kocourkov v režii Marka Zákosteleckého.

Do 30. června se v Hradci Králové představí více než půlstovka souborů z dvanácti zemí (Belgie, Bosna a Hercegovina, Česko, Finsko, Francie, Japonsko, Litva, Polsko, Rusko, Slovensko, Švédsko a Velká Británie). Předpokládá se, že sto padesát festivalových produkcí zhlédne kolem padesáti tisíc diváků.

JIŘÍ P. KŘÍŽ, PRÁVO

obsah | kultura - kultúra