Hviezdou MFF Horských filmov Poprad Erhard Loretan

Hory ako iný, zdravší spôsob života ukáže už po 12. krát Medzinárodný festival horských filmov v Poprade, ktorý sa uskutoční od 13. do 17. októbra.

Ako na dnešnej tlačovej besede povedala riaditeľka festivalu Mária Hámorová, publikum sa môže tešiť na 34 súťažných filmov zo 14 krajín, tradične však bude hojne zastúpené najmä Taliansko a Francúzsko. Horské filmy zo Slovenska priblížia najmä snímky Pavla Barabáša - Tatry mystérium a Amazonia Vertical, taktiež film Lukáša Roganského Jazda snow a ďalšie. Ťahákom akcie, ktorá sa uskutoční v popradských kinách Gerlach a Tatran, no po prvý krát aj v kežmarskom kine Iskra, bude čestný hosť - Erhard Loretan. Tento švajčiarsky horolezec bude ťahákom nielen pre milovníkov Himaláji. Jeho extrémne výstupy nemajú vo svete obdobu a často sú na hranici života a smrti, upozornil Peter Hámor.

Program festivalu, ktorý slávnostne otvoria 13. októbra (v stredu) o 18:00 a spolu s vyhlásením ocenených filmov uzavrú 17. októbra (v nedeľu) o 18:00, prinesie filmy v súťažnej a nesúťažnej kategórii. Súťažné snímky sú venované témam - horolezectvo, voľné lezenie, lyžovanie, skialpinizmus, život v horskom prostredí, etnografia, prírodné vedy. Divákov však čakajú i filmové diela o paraglidingu, horskej cyklistike, turistike a ďalších. Nesúťažné filmy festival uvedie v troch blokoch - prvý bude venovaný jubileám prvých výstupov na osemtisícovky, ďalšie dva budú filmové medailóny horolezcoch, ktorý svoj život tragicky skončili v horách - Jozefovi Psotkovi a Patrickovi Berhaultovi. O víťaznom filme rozhodne trojčlenná medzinárodná porota, v ktorej sa tento rok pod vedení francúzskeho filmového tvorcu Petra Latzka stretne horolezec Aljoša Markač z Ľubľany a slovenský herec a umelecký šéf SĽUK-u Marek Ťapák.

Sprievodný program ponúkne okre besedy s Loretanom aj diskusiu s účastníkmi tohtoročnej expedície na Annapurnu a Karakoram v Pakistane. Po prvý krát sa uskutočnia autogramiády kníh s horskou tematikou s Lacom Gulikom, Petrom Hámorom a s Jaroslavom Švorcom. Organizátori festivalu veria, že aj tento ročník si získa veľa divákov, pre ktorým pripravili rovnaké ceny vstupného ako vlani. V minulom roku navštívilo MFF Horských filmov Poprad približne 8 000 platiacich divákov.

O tom, že MFF Horských filmov Poprad patrí do svetovej špičky svedčí aj jeho členstvo v prestížnej Medzinárodnej aliancii horských filmov, ktorá združuje 13 najvýznamnejších filmových festivalov sveta. Podrobnosti ponúka aj internetová adresa http://www.mfhf.sk.

PRAVDA

obsah | kultura - kultúra