Daniela Hlinková zažiarila v nemeckom Kieli

Veľký úspech zožala počas uplynulého víkendu v severonemeckom Kieli slovenská pianistka Daniela Hlinková, ktorej vystúpenia spestrili literárno-hudobný večer venovaný problematike nemecko-českých vzťahov.

Druhým protagonistom večera bol český románopisec a dramatik Pavel Kohout, ktorý čítal z nemeckého prekladu vlastného románu Tá dlouhá vlna za kýlem (2000) o dôsledkoch fašistickej okupácie niekdajšieho Československa, o konfliktoch medzi sudetskými Nemcami a po česky hovoriacim obyvateľstvom v istej juhomoravskej obci v rokoch 1939 - 1945. Niekdajší disident, ktorého ocenili vysokými štátnymi vyznamenaniami v Nemecku i v Rakúsku, sa angažuje za česko-nemecké zmierenie.

Popri dielach Leoša Janáčka, ktoré sú "špecialitou" slovenskej laureátky početných medzinárodných klavírnych súťaží, zahrala Daniela Hlinková aj diela trojice skladateľov prenasledovaných národnými socialistami, Gideona Kleina (1919 - 1945), Vítězslavy Kaprálovej (1915 - 1940) a Bohuslava Martinů (1890 - 1959).

Rodáčka zo Žiliny, ktorá študovala nielen v Bratislave, ale aj v Petrohrade, Bergene či Kolíne nad Rýnom, potvrdila aj v Kieli, že je oprávnene považovaná za veľký talent na súčasnej hudobnej scéne.

SME

obsah | kultura - kultúra