První výstava Jana Hirda Pokorného v Praze

Galerie Jaroslava Fragnera pořádá výstavu českému architektovi Janu Hirdovi Pokornému, který od 40. let působí v USA. Přehlídka seznámí diváky s jeho celoživotní tvorbou, kterou tvořily nejprve novostavby, od 70. let pak především rekonstrukce historických budov.

Pokorný dnes obdržel od děkana Českého vysokého učení technického a jednoho z kurátorů výstavy Vladimíra Šlapety titul doktor honoris causa. Předseda Obce architektů Oleg Haman dnes také novinářům i Pokornému oznámil, že získává cenu za celoživotní tvorbu udělovanou v rámci soutěže Grand Prix Obce architektů. Ostatní ceny budou předány až 4. května.

Devadesátiletý Jan Hird Pokorný je podle pořadatelů pravděpodobně nejstarším českým dosud aktivním architektem vůbec. Do světa odešel před nacistickou okupací v roce 1939 a po krátkém pobytu ve Švédsku se trvale usadil v New Yorku. Vystudoval architekturu v Praze a pak znovu na Kolumbijské univerzitě, kde se později stal na mnoho let profesorem.

Druhý kurátor přehlídky Petr Kratochvíl dnes novinářům řekl, že Pokorný realizoval zejména množství staveb pro vysokoškolské účely.

Na výstavě návštěvníci uvidí i Pokorného stavby knihoven, muzeí, kinosálů či kanceláří. "Je tu vidět takový pochod. Na moderních stavbách jsem uplatňoval skandinávský pohled, je to měkčí, než vznikalo souběžně v jiných místech," řekl architekt.

Ve svých 60 letech se pak začal věnovat památkové péči a renovaci památek. Devět let je členem Komise pro ochranu historických památek New Yorku, jejíž rozhodnutí může měnit pouze rada města - za jeho působení se to stalo pouze jednou, když se rozhodlo o zboření domu, ve kterém žil Antonín Dvořák.

Někdejší generální konzul v New Yorku Petr Gandalovič dnes připomněl, že Pokorný se zasadil o rekonstrukci Českého národního domu - prosadil, že se objekt stal památkově chráněným a navrhl jeho novou fasádu. Pořadatelé výstavy věří, že v opraveném domě by se příští rok mohla konat její repríza.

V Praze přehlídka složená z 34 výstavních panelů s fotografickou, plánovou a textovou dokumentací vybraných staveb potrvá do 5. června.

LIDOVKY

obsah | kultura - kultúra