V USA hrají Havla

To, že je prezident České republiky Václav Havel celosvětově známou osobností, dokazuje i velká poptávka po jeho divadelních hrách. Velké oblibě se český prezident těší zejména ve Spojených státech. Havlovy hry se zde uvádějí poměrně často. A to jak v češtině pro krajanskou obec, tak i v překladech do angličtiny. Společností, která Havlovy hry zařazuje zřejmě nejčastěji, je proslulá washingtonská Scena. V americké premiéře již představila inscenace Audience, Chyba a Protest.

Poslední projekt tohoto druhu však zrealizovalo neziskové newyorské divadlo Spring Theatreworks. To premiérově zařadilo do svého repertoáru anglický překlad hry Largo Desolato.

Spring Theatreworks založil roku 2000 její současný umělecký ředitel Jeffrey Horn. Za cíl si vytýčil podrobný průzkum krajních mezí moderního divadla na osvědčených autorech, mimo Havla se zde často uvádí například rumunský dramatik Eugen Ionescu. Co se týče uvedené hry Largo Desolato, Spring Theatreworks zmiňuje na svých internetových stránkách, že se jedná o skvělé dílo s autobiografickými prvky plné důvtipu a cynického humoru. Dílo, které dává nečekanou odpověď na otázku konfliktu státu a jednotlivce či snad ještě lépe řečeno, profil člověka, jenž čelí vlastnímu strachu.

Largo Desolato bude mít premiéru koncem ledna tohoto roku. V překladu Toma Stopparda ji režíruje Steven Gridley.

MARTIN PÍSECKÝ

obsah | kultura - kultúra