Gorilí reality show se líbí, chválí ji BBC

Unikátní projekt ze zoo, který se proslavil i ve světě, má před sebou posledních pět dní. Hlavními hrdiny pořadu Odhalení, který zájemci mohou sledovat od podzimu na internetu, v televizi i rádiu, jsou čtyři pražské gorily Richard, Shinda, Kijivu a Kamba.

"Kdokoli, jen ne Richard - je to pěkný sobec a vůbec se nerozdělí," píše účastnice internetové diskuse Lucka svůj názor na to, která z goril pražské zoo by měla získat hlavní výhru obnášející dvanáct melounů.

"Zvítězit by měl Richard, protože je nejlepší," tvrdí naopak účastník debaty, který se představil jako Lukáš. Do konce hlasování v netradiční soutěži už zbývá posledních pět dní.

Projekt s názvem Odhalení se v listopadu rozjel v zoologické zahradě a svezl se na vlně zájmu o "šmírovací pořady", které v té době byly mezi mnoha českými diváky v módě.

Zpočátku se zvířecí soutěž mohla zdát jako zajímavý nápad několika lidí, ale posléze přerostla ve sledovanou záležitost, na kterou se zaměřila i zahraniční média. O sledovaných gorilách se lidé dozvěděli po celém světě, od USA přes Dominikánskou republiku až po Indii. "Ač jsou gorily vnímavé, ani o tom nevědí," zavtipkoval mluvčí zoo Vít Kahle.

Britský internetový server BBC News přitom projekt vyzdvihl jako nejoriginálnější z množství podobných televizních programů, jež zaplavují svět. Upozornil na překvapivě vysoký zájem a oblibu diváků, které pražská gorilí show získala.

Projekt má přitom i obdobné prvky jako televizní Big Brother a VyVolení. Do pavilonu nepřetržitě sledovaného kamerami mimo jiné přibyla nová "soutěžící" Kamba ze zoo ve Dvoře Králové nad Labem.

Richard je favorit, ale vyhráno nemá

Často je zamračený a ostatní odhání od jídla. Dává jim najevo svou převahu. Aniž o tom věděl, je jedním ze čtyř soutěžících v projektu s názvem Odhalení.

Richard, stříbrohřbetý samec gorily nížinné a hlava tlupy těchto lidoopů v trojské zoo, už v prvním kole jednoznačně vyhrál.

Toto hlasování se však konalo v polovině listopadu a vztahovalo se k první soutěžní otázce: Která z goril na vás udělala největší první dojem? Richard tehdy získal 42 procent zaslaných hlasů. Od té doby však navíc přibyla samice Kamba a výsledky se ještě mohou změnit.

Hlasování, o kterém se lidé mohou dozvědět na serveru Českého rozhlasu, končí už za pět dní. Gorily se přitom staly během čtvrt roku slavnými díky rozhlasu a rannímu vysílání v televizi nejen mezi českými diváky. "Gorily mají blízko k člověku a už před pár lety jsem o tomto projektu uvažoval. S příchodem reality show na české obrazovky jsem jen tento nápad oprášil," řekl tvůrce projektu Miroslav Bobek, který má za sebou třeba přímé internetové přenosy z hnízdění čápů či sokolů v Praze.

JAN DAVID

obsah | kultura - kultúra