Crash Road má roli pro Hanychovou, česko-albánský film pro Aňu Geislerovou

Počátkem září se rozběhne natáčení dvou novinek, které stavějí na mladých hrdinkách. Dvacetiletá Agáta Hanychová, úspěšná účastnice soutěže Miss a dcera Veroniky Žilkové, zahájí svou filmovou dráhu v hlavní roli nového českého filmu Crash Road, který začne 6. září podle vlastního scénáře natáčet režisér Kryštof Hanzlík.

Autor snímků Poslední přesun, Do nebíčka a Královský slib tentokrát zvolil jiný žánr - "road movie o rebelce, která hledá dobré lidi". Kromě debutu Hanychové slibuje Crash Road i kaskadérské akce.

Jedna z nejžádanějších hereček, Aňa Geislerová, která dokončuje Hřebejkovu Krásku v nesnázích, se už zítra postaví před kameru znovu. Po boku albánského studenta herectví Kreshnika Ahelilaje vytvoří hlavní roli v unikátní koprodukci, albánskočeském filmu Smutek paní Šnajdrové, kde se objeví také Bára Štěpánová, Tomáš Töpfer či italský herec Michele Placido, představitel komisaře Cattaniho v populárním seriálu Chobotnice. Děj se odehrává v roce 1961, kdy na venkově točí absolventský film parta studentů včetně Albánce, okouzleného bohémskými hrátkami a manželkou místního policejního šéfa, poté se přenese do současnosti.

Albánský režisér Piro Milkani se tak ve scénáři částečně inspiroval vlastními vzpomínkami: absolvoval totiž pražskou FAMU po boku Jiřího Menzela či Věry Chytilové a po čase se na zdejší půdu vrátil, neboť v letech 1998-2002 působil jako velvyslanec Albánské republiky v Česku a na Slovensku. Premiéra jeho snímku je plánována na jaro 2006.

(spa)

obsah | kultura - kultúra