Čeští výtvarníci v projektu Futurart

Koncem února byla v Bruselu ve čtvrti Saint-Gilles zahájena společná výstava dvacítky umělců, kterou uspořádala společnost Futurart. Byli zde zastoupeni malíři a sochaři z Belgie, Francie, Itálie, Španělska, Uruguaye. Česká republika, která se zúčastnila jako jediná z nově přistoupivších zemí EU, byla zastoupena malíři Romanem Kamešem a Milošem Sikorou.

Kameš představil své obrazy v modropískových barvách, inspirované pobyty v Indii, Sikora vystavil sérii malých obrazů představujících majáky, které sám charakterizoval jako výraz své osobní naděje. Práce obou českých výtvarníků vzbudily v rámci výstavy velký zájem.

Společnost Futurart si klade za cíl propagovat klasické formy výtvarného umění, především malířství a sochařství, umožnit umělcům přímý kontakt s diváky a poskytnout výtvarným umělcům možnost vzájemných kontaktů a konfrontace.

Zahájení výstavy bylo zároveň slavnostním otevřením nových výstavních prostor přímo v centru umělecké čtvrti Saint-Gilles. Slavnostní vernisáže se zúčastnili představitelé města, europoslanci, kunsthistorici a zástupci tisku. Přítomen byl také velvyslanec ČR v Bruselu Jiří Havlík, který vyjádřil českým malířům své uznání.

(mp)

obsah | kultura - kultúra