Czech Press Photo vyhrál snímek sedláka

Hlavní cenu 9. ročníku domácí soutěže novinářské fotografie Czech Press Photo 2003 Křišťálové oko získal Ibra Ibrahimovič za fotografii Příběh sedláka Rajtera. Tento zemědělec působící na Mostecku začal novináře zajímat svým postojem proti městskému úřadu, který v sousedství jeho pozemků chce na zemědělské pudě postavit průmyslovou zónu.

Porota ocenila, že vítězný snímek "zajímavým způsobem zachycuje okamžiky každodenního života". Oproti tradičně drastickým fotografiím, které vítězí v podobných soutěžích, je toto dílo "symbolem opravdového štěstí." Ibra Ibrahimovič (jméno má po svém albánském dědečkovi) pravidelně mapuje dění v severních Čechách. Snímek byl mimo jiné publikován časopisem Nový prostor. Držitel Fotografie roku dostal i první cenu v kategorii Každodenní život.

V kategorii Lidé, o nichž se mluví získala čestné uznání fotografka Práva Michaela Říhová za snímky z volby prezidenta Václava Klause.

Porota udělila kromě hlavní ceny v osmi kategoriích dalších osm prvních, druhých a třetích cen. Mezinárodní porota vybírala ze 2474 snímků, které zaslalo 202 fotoreportérů žijících v České a Slovenské republice. Vítězné práce budou vystaveny v prostorách Staroměstské radnice v centru Prahy od 14. listopadu do 15. ledna. Prezentovány jsou také na internetu na adrese www.czechpressphoto.cz.

(kč), PRÁVO

obsah | kultura - kultúra