Nádherný svět z květin a vody

Otevírání studánek na jarní Floře Olomouc

Zelenou sezónu Výstaviště Flora Olomouc otevře ve dnech 24. - 27. dubna jarní etapa mezinárodní zahradnické výstavy a veletrhu FLORA OLOMOUC 2003. Největší a nejstarší výstava květin v České republice oživí olomoucký veletržní areál už po čtyřiadvacáté.

Letošní Flora slibuje spoustu nových zážitků a prožitků. Velký prostor dostanou zejména novinky oblíbených balkonových květin - návštěvníci se budou moci seznámit s novými odrůdami petúnií, lobelek, muškátů, surfinií, milionbells, diascií, atd. Dominovat výstavě ale budou cibuloviny - narcisy, lilie, tulipány, hyacinty a jiné. Návštěvníci se s nimi nesetkají pouze ve výstavních pavilonech - tulipány a hyacinty společně s dvouletkami - maceškami rozzáří pestrou paletou barev i volné plochy v parcích výstaviště. Zdejší zahradníci jich pro jarní květinovou výstavu vysadili do záhonů ve Smetanových sadech a botanické zahradě na 93 tisíc kusů.

Při hledání ústředního motta výstavy sáhli pořadatelé - po renesančních zahradách, které slavily obrovský úspěch na loňské jarní Floře - po ryze českém tématu - jarním obyčeji "Otevírání studánek". Na kouzelný svět vody a květin se prostřednictvím studánek obklopených květinovými loukami a tradičními lidovými májkami s pletenci pestrobarevných stuh promění celý hlavní výstavní pavilon A.

Kromě domácích a zahraničních zahradnických firem - přímou účast přislíbili polské a německé - se společnými expozicemi představí tradiční spolupořadatelé - Svaz květinářů a floristů, sdružující domácí prvovýrobce, obchodníky, dovozce a floristy a Český zahrádkářský svaz, v jehož nabídce nebudou ani letos chybět kaktusy, sukulenty, masožravé a subtropické rostliny. Co do velikosti expozic přední místa zaujmou odbytové družstvo CZ Flora, které bude na ploše 200 m2 v pavilonu A prezentovat široký sortiment květin a rostlin svých členů a AGRO CS Česká Skalice, jehož expozice zaplní téměř celý pavilon E. Na své si na výstavě přijdou i drobní pěstitelé, zahradníci a zahrádkáři. Těm jsou určeny pavilony G a H s JARNÍMI ZAHRADNICKÝMI TRHY, prodejní nabídkou širokého sortimentu květin, okrasných dřevin, zahradnického a doplňkového zboží pro zahradníky i zahrádkáře a veletrhem HORTIFARM zaměřeném na zahradní mechanizaci, pomůcky a potřeby. Zájemci určitě ocení škálu novinek, zejména nové typy nádob na rostliny, či nabídku CD s databází okrasných dřevin.

Jarní etapu Flory doprovází odborné soutěže. Tradičně se bude soutěžit o nejlépe řešenou expozici a Svaz květinářů a floristů vyhlásil i letos soutěž o nejlepší tuzemský výpěstek. Po tříleté přestávce se pořadatelé vrátili k velmi unikátní floristické soutěži - aranžování chrámových prostor, která proběhne v olomouckých chrámech a kostelech. Nejvyšší ocenění si ale z Olomouce odnese vystavovatel, který získá Novitas Olomucensis, vrcholné uznání olomouckých zahradnických výstav a veletrhů, už od roku 1966 udělované novinkám okrasných rostlin výrazně nových vlastností a tvarů, možností pěstování a užití.

Pro chvíle oddechu je připraven pestrý doprovodný program s ukázkami aranžování, kouzelnickou show, zábavnými soutěžemi a spoustou hudby. Návštěvníkům výstavy bude přístupna botanická zahrada výstaviště s rozáriem a za krásou exotických rostlin mohou zamířit do palmového, kaktusového, tropického a subtropického skleníku výstaviště. V sobotu 26. dubna vypraví České dráhy u příležitosti letošní jarní Flory na trať z Olomouce do Čelechovic na Hané, která letos slaví 120. výročí otevření, zvláštní historické vlaky tažené parní lokomotivou.

ZUZANA STUDENÁ

obsah | kultura - kultúra