Výstava českých a slovenských plagátov Flashback

Slovenské a české filmové plagáty z rokov 1959 až 1989 predstavuje od dnes výstava v Dvorane Ministerstva kultúry SR na Námestí SNP v Bratislave. Ako agentúru SITA informovala Simona Nôtová-Tušerová zo Slovenského filmového ústavu (SFÚ), výstava Flashback (Český a slovenský filmový plagát 1959 - 1989) priblíži do 28. novembra takmer dvesto plagátov od tridsiatich českých a slovenských autorov.

Autori výstavy - SFÚ, Slovenská národná galéria a Múzeum umenia Olomouc sa snažili vybrať to najlepšie z tvorby filmových plagátov od konca 50-tych rokov až do pádu komunizmu. Najstaršiu generáciu tvorcov českého a slovenského filmového plagátu, ktorá debutovala v 60-tych rokoch, na výstave zastupujú Rudolf Altrichter, Jiří Balcar, Karel Vaca, Karel Teissig, Zdeněk Palcr, Jan Kubíček, Ever Alexander Púček a Zdeněk Ziegler. Mená Mariána Čunderlíka, Libora Fáru, Zdeňka Kaplana, Karla Machálka, Ivana Štepána a Josefa Vyleťala reprezentujú obdobie 60-tych rokov, ktoré je na výstave zastúpene najpočetnejšie. V tvorbe filmových plagátov podobne ako v iných umeleckých odvetviach znamenalo zlatú éru. Výstava predstaví aj celý rad tvorcov, ktorých výrazný nástup zaznamenali nasledujúce dve desaťročia. Z popredným grafikov 70-tych a 80-tych rokov napríklad Vratislava Hlavatého, Karla Laštovku, Karla Saudka, Antonína Sládka, či Olgu Poláčkovú-Vyleťalovú.

Prevažná väčšina exponátov výstavy Flashback bola zapožičaná z olomouckej súkromnej zbierky Libora Gronského. Túto základnú kolekciu doplnili plagáty z majetku verejných inštitúcií a diela z majetku vystavujúcich autorov. Okrem dobre známych a často medzinárodne ocenených plagátov výstava ponúkne ucelený pohľad na jednotlivé autorské kolekcie, oživené tiež ukážkami originálnych alebo aj nerealizovaných návrhov.

Výstava sa koná v rámci Mesiaca českej a slovenskej kultúrnej vzájomnosti a záštitu nad ňou prevzali minister kultúry Českej republiky Pavel Dostál a minister kultúry SR Rudolf Chmel. Výstava sa v rozšírenej podobe už prezentovala v marci tohto roka v olomouckom Múzeu umenia a stretla sa s dobrým ohlasom.

SME

obsah | kultura - kultúra