Českému filmu hrozí ekonomický kolaps

Pokud nedojde k urychleným změnám v legislativě, dostane se český film do ekonomické krize, z níž může vzejít naprostý kolaps. Varovali před tím na tiskové konferenci představitelé nejvýznamnějších filmařských institucí.

Strnad: Do dvou let mohou české filmy zmizet

"Ministerstvo financí začlenilo do novely zákona o dani z příjmu povinnost odepisovat audiovizuální díla postupně po dobu šesti let. To přivede většinu producentů k bankrotu. Už v roce 2005 se můžeme dočkat toho, že žádný český film v kinech nebude," zdůraznil předseda Asociace producentů v audiovizi (APA) Pavel Strnad.

Podpora kinematografie ze strany českého státu je ve srovnání s evropskými zeměmi mizivá. "Portugalská kinematografie má státní podporu desetkrát vyšší, belgická pětkrát, maďarská měla loni třikrát vyšší," uvedl Strnad. Z postkomunistických států je za Českem jen Rumunsko, Slovensko a Bulharsko. Na filmovou tvorbu a kina jdou pouhá 3 procenta z výdajů státního rozpočtu na kulturu, přitom skoro třetinu návštěvníků všech kulturních zařízení tvoří filmoví diváci v kinech.

Vachler: Nejde o dotace, ale o zákony

Ředitel České filmové a televizní akademie (ČFTA) Petr Vachler připomněl, že příprava novely zákona o Státním fondu kinematografie se táhne více než šest let a ministr kultury Pavel Dostál ji stále není schopen předložit a prosadit v parlamentu. Přitom by ročně přinesla zhruba 400 milionů korun z příjmů ze vstupného, půjčovného videokazet či televizních reklam. "Všechno je to jen o schůzkách a slibech," charakterizoval spolupráci s Dostálem Vachler.

"Nejde přitom o dotace, ale o správné fungování zákonů - peníze přijdou od subjektů, které filmy využívají," zdůraznil Vachler a dodal, že pokud se zákony nezmění, jsou připraveni se obrátit na Evropský parlament a podniknout i další kroky.

Bartoška: Kdo více lobuje, dostane víc

"Karlovarský festival patří mezi 12 nejvýznamnějších světových přehlídek," připomněl jeho prezident Jiří Bartoška. "Státní příspěvek jde jednak z ministerstva kultury, jednak z Poslanecké sněmovny. Loni jsme dostali celkem 25 miliónů, letos 20 miliónů a ke dnešnímu dni je to 15 miliónů. Jiné, nesrovnatelně menší přehlídky dostávají naopak přidáno. Karlovarský festival by přitom měl mít vlastní statut a nestát každý rok v řadě například s třídenním festivalem leteckých filmů, který dostal 4,8 miliónu korun," řekl Bartoška a dodal, že problém je možná v tom, že poslanci za Karlovarský kraj neprosazují své zájmy tak silně jako jiní.

Velký problém pro filmaře představuje také současná situace v České televizi, jejíž vedení rozhodlo nepodpořit v příštím roce žádný filmový projekt finančně ani věcným plněním.

Dostál: na vině je ministerstvo financí

Ministr kultury ČR Pavel Dostál k situaci Právu řekl, že před časem předložil parlamentu zákon o audiovizi, a že s ním byl díky poslancům ODS, kteří ho označili za socialistický, vyhozen. "Tehdy filmařská obec, která je ve své většině pravicová, ani necekla a k prosazení zákona nijak nepomohla. Zapomínají, že když opozice získá pár poslanců, jsem ztracen a přestává to být můj problém. Pokud jde o zákon o Státním fondu, spolupracují na něm i ti, kteří dnes říkají, že jsem nic nedokázal. Oni musejí vnímat potíže, které souvisejí s názorem ministerstva financí, který je velice negativní."

VĚRA MÍŠKOVÁ, PRÁVO

obsah | kultura - kultúra