České filmy pojedou po Evropě

Do více než třiceti měst osmi zemí vyveze Kinematograf bratří Čadíků ve spolupráci se Správou českých center v zahraničí české filmy. Počínaje 1. květnem navštíví tento putovní filmový festival během dalších 180 dnů Maďarsko, Ukrajinu, Rusko, Bělorusko, Německo, Francii, Belgii a Holandsko.

Na seznamu zastávek pojízdného kina, které ujede téměř 13 000 kilometrů, nechybí ani Paříž, Budapešť a Moskva, cesta skončí 27. září projekcí na Staroměstském náměstí v Praze.

"Vezeme s sebou především snímky, které se v zahraničí objevily pouze na festivalech, například Samotáře či Kytici. Celovečerní tvorbu doplníme filmy animovanými a dokumenty o krásách České republiky," řekl na tiskové konferenci Josef Čadík a dodal, že celou cestu zaznamená dokumentární film.

Kinematograf bratří Čadíků se i letos objeví na pražském Střeleckém ostrově, kde 30. května zahájí projekcí Hřebejkova Pupenda, počítá se i s jeho cestou po padesáti městech republiky v rámci charitativního projektu Pomozte dětem.

"Při prvním ročníku před čtyřmi lety jsme do kasiček vybrali 46 000 korun. Letos jsme na toto sbírkové konto přispěli půlmiliónovou částkou," uvedl Čadík. Poprvé se jeho kinematograf vydá na Slovensko, kde navštíví patnáct měst. Další maringotky budou přítomny například na festivalech v Karlových Varech, Zlíně a na Letní filmové škole v Uherském Hradišti.

VĚRA MÍŠKOVÁ

obsah | kultura - kultúra