Český film získal cenu diváků na zimbabwském filmovém festivalu

Téměř čtvrt století po svém vzniku získaly Menzelovy "Postřižiny" další zahraniční ocenění - cenu diváků na festivalu International Images Film Festival for Women, který proběhl v první polovině listopadu 2003 v zimbabwském hlavním městě Harare. Festival se konal letos podruhé a účastnilo se jej 22 filmů z 15 zemí.

"Postřižiny" měly za své soupeře řadu známých filmů z posledních let, mj. italskou komedii "Poslední polibek", francouzské drama s Charlotte Ramplingovou "Pod pískem" nebo jímavý čínský příběh matky, která se snaží pomoci svému postiženému synovi, u nás známý pod titulem "Hezká máma". Hereckou favoritkou festivalu, který měl za cíl představit filmy z celého světa, v nichž hlavní aktivní roli hrají ženy (ať už "zlé" či "dobré", jak napovídal slogan festivalu "Good Woman - Bad Woman"), se však stala Magda Vášáryová, která tak přinesla hlavní cenu "Postřižinám".

České filmy jsou v Zimbabwe tradičně úspěšné a kromě řady dalších cen si dvakrát odnesly i nejvyšší ocenění ze Zimbabwského mezinárodního filmového festivalu (v roce 1994 zvítězil Jirešův film "Helimadoe" a v roce 1998 Svěrákův "Kolja"). Úspěch "Postřižin" je o to zajímavější, že předchází festivalu českých filmových komedií, který bude v Harare slavnostně zahájen 26. listopadu. Zde se představí mj. filmy "Vesničko má středisková", "S tebou mě baví svět" a také snímek "Vrchní, prchni", který zimbabwští diváci již znají a který na místním mezinárodním filmovém festivalu získal jednu z hlavních cen už v roce 1986.

MZV ČR

obsah | kultura - kultúra