Festival frankofónneho filmu v Bratislave

Medzinárodný festival frankofónneho filmu 2002 odštartuje 14. 3. v Bratislave, kde na návštevníkov kina Istota čaká vyše 40 filmov. Počas štvrtého ročníka prehliadky, ktorá potrvá do 19. marca, predstavia organizátori snímky zo štyroch kontinentov.

Úvod festivalu bude patriť filmu kanadského režiséra Francisa Leclerca Dievča v okne, ktorý vznikol v minulom roku. Okrem úvodnej snímky patrí k diváckym lákadlám aj film Lastovička, čo priniesla jar z dielne režiséra Christiana Cariona, Zem nikoho Denisa Tanovica z Belgicka či Šesť pohľadov na Afriku. Posledným filmom bude tuniská snímka Ticho paláca.

Do programovej ponuky zaradili organizátori aj sériu krátkometrážnych a dokumentárnych filmov. Na vytrvalcov čaká Filmová noc, ktorá sa začne 15. marca o 20.00 h a potrvá až do rána. Sobota sa bude niesť v znamení party Cinématique v Galérii Duna. Počas celého festivalu budú mať návštevníci možnosť stretnúť sa aj s režisérmi a hercami niektorých snímok, napríklad s Catherine Martinovou z Kanady a Patrickom Chesnaisom z Francúzska. Súťažiť sa bude o tri festivalové ceny - Hlavnú cenu poroty, Špeciálnu cenu poroty a Cenu publika. Okrem divákov bude rozhodovať aj trojčlenná porota, ktorej predsedom je francúzsky kritik, zakladateľ a riaditeľ festivalu La Rochelle a filmový poradca Centre Pompidou Jean-Loup Passek. Spolu s ním je členom poroty aj Jean-Luc Francois z Belgicka a slovenská herečka Diana Mórová.

(kul), SME

obsah | kultura - kultúra