Febiofest opět bude

Navzdory skepsím se desátý ročník Febiofestu uskuteční. Do Prahy ho přijede 23. ledna zahájit německý režisér Tom Tykwer. Autor snímku Lola běží o život tu představí svůj poslední titul Nebe.

Devátý Febiofest zakončil jeho duchovní otec Fero Fenič slovy: ˝Podesáté už do takového rizika nejdu.˝ Mířil tím na neochotu státu finančně podpořit jednu z našich největších filmových přehlídek. Feničova kritika přinesla ovoce. V tuto chvíli má Febiofest přislíbenou podporu Ministerstva kultury ČR prostřednictvím státního rozpočtu, která by měla pokrýt asi čtyřicet procent nákladů na přehlídku. ˝Je to základní kámen našeho rozpočtu, který ovšem bude z velkých českých festivalů ten nejnižší,˝ vysvětluje Fero Fenič a dodává, že se po skončení letošního Febiofestu zvedla velká vlna solidarity: ˝Volala nám spousta diváků, hlavně studentů, a nabízeli pomoc, jen abychom s Febiofestem nekončili.˝ Díky státní podpoře tedy desátý Febiofest proběhne, ale Fero Fenič si neslibuje, že by měl klidnější spaní než před rokem. Například vyšší podpory od magistrátu se přehlídka nedočkala: ˝Třeba Plzeň přispívá na své Finále podstatně vyšší částkou než Praha na Febiofest. Hlavní město investuje do divadla půl miliardy, kdežto na podporu filmu jde jen zlomek této částky. Přitom na Febiofest přijde během několika dnů víc lidí než do leckterého divadla za celý rok.˝

Pětapadesát projekcí denně

Přehlídka, na niž naposledy jen v Praze přišlo přes 80 000 lidí, vstupuje do jubilejního ročníku se širším realizačním týmem a novým programovým ředitelem Petrem Sládečkem. Pražští diváci budou jako v posledních letech směřovat do Slovanského domu, denně mohou vybírat z pětapadesáti projekcí. Přehlídka se pak přesune do Brna, Ostravy, Liberce a na Slovensko. Febiofest zahájí Tom Tykwer snímkem Nebe, který natočil podle scénáře Krzysztofa Kieslowskeho. V předpremiéře diváci uvidí například novinku Ivana Vojnára Lesní chodci, vítězný film festivalu v Cannes Pianista Romana Polanského, snímek 25. hodina Spikea Lee nebo režisérský sestřih Coppolovy Apocalypse Now. V jednotlivých sekcích se diváci snadno zorientují podle geografického členění: asijské, severské, západoevropské, ruské a ukrajinské či jižní kino. K vidění bude například kompletní kolekce všech Pasoliniho filmů nebo dvacítka titulů s homosexuální tematikou. Závěr Febiofestu je tradičně vyhrazen cenám české filmové kritiky Kristián.

DARINA KŘIVÁNKOVÁ, LIDOVÉ NOVINY

obsah | kultura - kultúra