Eurotrialog nabízí kapely ze čtyř zemí

Pošesté se tento pátek a sobotu koná v Mikulově festival Eurotrialaog, jenž nabízí konfrontaci tuzemských kapel s umělci z přilehlých zemí. Páteční koncert vyvrcholí vystoupením maďarského souboru Korai Örom, v sobotu se představí bratislavská Tornado Lue a vídeňský projekt Lichtenberg, který založil bubeník Werk L. Castenetti.

V Letním kině se představí na 16 kapel různých žánrů. Krédem dramaturga Romka Hanzlíka je klást důraz na kvalitu: " Upozornil bych asi na ty nejznámější kapely, tedy na Bratry Ebeny, Vladimíra Mišíka s Etc a na Gothart, který vystoupí v Mikulově se svou Rakija'n'roll show. Ve velké show, kterou uvedl jen párkrát, hraje v rozšířeném obsazení o dechovou sekci. Při svém vystoupení na loňském festivalu Colours Of Ostrava vzbudili velkou pozornost Korai Öröm."

Dále budou hrát Krásné nové stroje, Nahoru po schodišti dolů, band, Guločar či Žáha, většinou tedy kapely laděné buď alternativně, nebo do etna, dojde však i na čtení z knihy Jaroslava Rudiše Nebe pod Berlínem. V plánovaném programu došlo k jediné změně, účast odřekl Ivan Hlas, kterého nahradí česko americké duo Vladimír Václavek & Hearn Gadbois.

Mezinárodní zaměření festivalu se projevuje podle Hanzlíka i ve spektru návštěvníků: "Stabilně je jich okolo tisíce, přičemž přijíždí na 200 až tři sta Slováků a kolem třiceti lidí z Rakouska. Poté, co jsme předloni zlevnili vstupné, tak přibylo místních, kterých je v publiku tak 15 procent."

Na místě se jednodenní vstupenka prodává za 250 korun a dvoudenní za 350 korun.

NOVINKY

obsah | kultura - kultúra