Na Ekotopfilme tvorcovia z 26 krajín s 252 titulmi

Medzinárodný festival odborných, televíznych filmov a videoprogramov Ekotopfilm 2003 sa uskutoční v Bratislave od 13. do 17. októbra. Na jubilejný 30. ročník prehliadky prihlásili tvorcovia 252 filmov z 26 krajín. Takmer stovka titulov prišla zo susedných Čiech, pretože Ekotopfilm je tento rok venovaný prehliadke českej filmovej a televíznej tvorby.

Desaťčlenná medzinárodná porota udeľuje tradične veľkú cenu festivalu, šesť hlavných cien v jednotlivých kategóriách, cenu riaditeľa festivalu či primátora Bratislavy. Ceny rozdajú aj ministri rezortov, ktorí na organizácii festivalu participujú. Tie do programu festivalu vstúpia aj vlastným sprievodným programom. Ministerstvo životného prostredia napríklad pripravilo pre širokú verejnosť panelovú diskusiu o environmentálnom označovaní výrobkov. Právo udeliť vlastnú cenu má aj prezident SR Rudolf Schuster, ktorý nad podujatím prevzal v minulých rokoch záštitu.

Riaditeľ Ekotopfilmu 2003 Pavol Lím uviedol, že s festivalom začínali pred tridsiatimi rokmi v Trnave. Vtedy však cieľom festivalu bolo prezentovať vedecko-technický rozvoj. Už o rok neskôr sa pokúsili spojiť predstavy technikov a ekológov na trvalo udržateľný rozvoj. V tomto duchu pokračoval Ekotopfilm v Trnave 19 rokov. Po rozdelení federácie sa presťahoval do Žiliny a od roku 2000 sa festivalovým miestom stala Bratislava.

(r)

obsah | kultura - kultúra