Úspech slovenského umelca

Na doskách Opery Slovenského národného divadla naštudoval v predošlej sezóne postavu Princa v originálnej inscenácii Dvořákovej opery Rusalka, ktorú pripravil prominentný český tandem režiséra Jiřího Nekvasila a scénografa Daniela Dvořáka.

V úvode tejto divadelnej sezóny debutoval s tou istou úlohou v slávnej parížskej Opere Bastille. Reč je o exportnom slovenskom tenoristovi Miroslavovi Dvorskom, ktorý sa začiatkom septembra po prvý raz predstavil publiku v parížskom národnom opernom stánku.

Postava rozprávkového princa, ktorého životné poznanie prerastá v Dvořákovom nesmrteľnom diele dobový i žánrový rámec a prináša nadčasové, dnes nanajvýš aktuálne posolstvo, je jednou z profilových úloh speváka. Konvenuje jednak s jeho zasväteným vzťahom k českej opernej klasike a tiež s jeho súčasným vokálnym vývojom smerujúcim k dramatickejším operným partom.

Dvorského javiskovou partnerkou bola v Paríži renomovaná Oľga Guryakova ako titulná hrdinka, basista Franz Hawlata ako Vodník a ďalšia debutantka Anda Luisa Bogza v úlohe Cudzej kňažnej. Inscenácia je dielom prominentného kanadského režiséra Roberta Carsena, ktorý sa v meste na Seine podpísal už pod niekoľko veľmi úspešných produkcií (Capriccio, Hoffmannove rozprávky, Alcina, Lohengrin a iné). Za dirigentským pultom stál český internacionál Jiří Bělohlávek.

Vo francúzskej metropole sa okrem toho slovenský tenorista predstavil i na reprezentačnom koncerte organizovanom Veľvyslanectvom SR a Slovenským inštitútom. Spolu so sopranistkou Andreou Dankovou a klaviristom Danielom Buranovským vystúpil 14. 9. na komornom podujatí v známej Invalidovni s dielami Mikuláša Schneidera Trnavského, Eugena Suchoňa, Giacoma Pucciniho, Giuseppe Verdiho a Manuela de Fallu.

Na domácej scéne bratislavského SND sa objaví Miroslav Dvorský najbližšie až v dvoch novembrových predstaveniach. 7.11. ako Rodolfo v Pucciniho Bohéme a 10.11. v úlohe Alfreda vo Verdiho Traviate po boku skvelej Ľubice Vargicovej.

MARKÍZA

obsah | kultura - kultúra