Čechoameričan Džejár točí za velkou louží

Americky herec českého původu Jakub Richard Doležal (21) natáčí ve Spojených státech další, v pořadí již třetí film. Titulní roli získal v konkurenci sto padesáti uchazečů. A tak se zdá, že hvězda J. R. Doležala v zemi za velkou louží nadále stoupá.

Tentokrát hraje v romantické komedii Hardscrabble, což přeloženo do češtiny znamená Těžce zamíchaný. Jeho natáčení probíhá právě na Floridě i v dalších místech Spojených států. Džejár Doležal v něm hraje mladého ambiciózního muže s jasnými plány, kterého po vysoké škole čeká nadějná kariéra talentovaného spisovatele. Náhodné setkání s jeho první láskou však pořádně zamíchá kartami osudu a scénářem filmu.

Středoškolská láska nezůstala bez následků a vyrovnat se ze dne na den s faktem, že je na světe syn, není pro nespoutaného spisovatele jednoduché. Jeho život dostává nový rozměr. Zvyká si na nečekanou roli táty, což samozřejmě vytváří prostor po nejednu komickou situaci.

Než se začal film natáčet, prošel mladý herec, který na sňatek a založení rodiny zatím nepomýšlí, třítýdenní průpravou. "Nemám s dětmi prakticky žádné zkušenosti. Absolvoval jsem proto kurz v dětském domově a ve školce," říká. Nečekaná otcovská role je tak i pro něj absolutní neznámou a ve filmu bude mít príležitost ochutnat alespoň nanečisto, jaké to je.

Jakub Doležal vystudoval v USA herectví, fyziku a historii. Ve Spojených státech žije se svými rodiči téměř dvacet let. Do rodných Čech a do Prahy se však vrací rád a stále zdokonaluje svoji češtinu. Potvrzuje to i jeho internetová stránka: WWW.angelfire.com/film/jacubdolezal, kde svým fanynkám odpovídá i v češtině.

Romantická komedie o lásce a obyčejném, lidském príběhu by měla být ukončena v prosinci a premiéra filmu bude v červnu příštího roku v Los Angeles.

EVA SOVOVÁ, PRÁVO

obsah | kultura - kultúra