V nitrianskom Starom divadle zaznie živió

Staré divadlo v Nitre dnes oslavuje 55. narodeniny. Pri tejto príležitosti pripravili tvorcovia bohatý program, ktorým odštartujú narodeninovú párty už o druhej popoludní. Najskôr sa v priestoroch divadla vyobjímajú pamätníci, priatelia a sympatizanti jubilujúceho stánku, o štvrtej si pozrú špeciálny galaprogram, ktorý má byť prierezom toho najlepšieho z divadelného repertoáru, nasledovať budú dve vernisáže zachytávajúce spomienky a bodku za maratónom slávnostných produkcií urobí hra Havran z kameňa a večerné spoločenské stretnutie.

"V divadle sme dali dokopy múdre hlavy a vymýšľali sme, čo vymyslíme. Najskôr sme chceli týždennú internú prehliadku, ale potom sme si uvedomili, že väčší význam pre našich priaznivcov aj pozvaných hostí bude mať jednodňový program," vysvetľuje dramaturgička Veronika Gabčíková.

Nasledovali hodiny pri videu a výber najlepších scén zo všetkých predstavení. "Dohadovali sme, kto za kým pôjde a s čím vystúpi. Výstavy vyšli zo skutočnosti, že za tie roky sa nazbieralo veľa divadelných materiálov a dokumentov ako bulletiny a plagáty. Spolu s premietaním úryvkov z inscenácií je toto jediná šanca, ako priblížiť históriu divadla vizuálne. Divadelný ústav nám pripravil na dvadsiatich výstavných paneloch prierez dejín nášho divadla so všetkými zákutiami, problémami a úspechmi, ktoré sme zažili."

Druhá výstava vyplynula zo životných jubileí Jána Hrma a Márie Žilíkovej - dlhoročných členov divadla. "Janko je u nás 39 rokov a stvárnil 114 postáv. Bol umeleckým šéfom, hercom a dodnes je veľkou oporou v zbore." Mária Žilíková sa podpísala pod takmer všetky posledné scénografie.

Najnáročnejšie pri príprave osláv bol pocit zodpovednosti. "Uvedomila som si, aký široký záber má náš repertoár. Využívali sme rôzne typy bábok a marionet, divák u náš našiel rôzne typy predstavení s iným uhlom pohľadu, divadelným jazykom."

Dôležité bolo diváka neunaviť, preto bol výber desiatich scén do galaprogramu nazvaného Aj toto sme my veľkou zodpovednosťou na pleciach dramaturgie.

"Dúfam, že nezaspíme na vavrínoch a budeme sa stále posúvať dopredu. Divadlu prajem veľa spokojných divákov a našim divákom veľa krásnych nových inscenácií," pripíja na zdravie divadla Veronika Gabčíková.

ZUZANA KOMÁROVÁ

obsah | kultura - kultúra