Vysoce ocenění čeští malíři

Rekordní ceny dosáhl v úterý odpoledne na londýnské aukci firmy Sotheby`s obraz málo známé české malířky Antonie Brandeisové (1849-1910). Její florentské panorama s pohledem na slavný most zlatníků Ponte Vecchio zaujalo neznámého amerického sběratele natolik, že je koupil za 64 530 liber, tedy za více než tři milióny korun.

Autorka mimo jiné vystudovala akademii v Benátkách a obrazy italských měst vystavovala pravidelně v Praze. I přepečlivý Prokop Toman ji ve svém monumentálním Slovníku československých umělců věnuje jen pár řádek.

Cena Brandeisové předčila očekávání

Obraz z Florencie pocházel z bývalé sbírky českého židovského továrníka Emila Saluse, kterou nedávno restituovala jeho neteř Marie Grünewaldová z Galerii výtvarného umění ve Zlíně. Tržní cena za Brandeisovou příjemně překvapila i britské experty, kteří odhadovali hodnotu obrazu na maximálně 50 tisíc liber, čili dva a půl milionů Kč. Z dalších obrazů ze Salusovy kolekce prodaly malbu krav u napajedla od Václava Brožíka za 8365 liber, což je zhruba 420 tisíc korun. Cena na uměleckém trhu v Praze by byla zřejmě větší.

Milión 800 tisíc za Muchovu kresbu

V aukci německé, rakouské, polské, maďarské a české malby 19. století byl z českých umělců šesti díly zastoupen Alfons Mucha. Portrét jeho dcery Jaroslavy, což je čtyřiceticentimetrová kresba z roku 1922, skoupil neznámý německý sběratel za 35 850 liber, téměř 1 milión 800 tisíc Kč, což je opět více, než kolik experti Sotheby?s očekávali. Odhad tam zněl na 20 až 30 tisíc liber (1 až 1,5 miliónu Kč), což samo o sobě bylo za pouhou kresbu z pozdního Muchova díla velmi hodně. Zázrak se však stal. Pozici slavného secesního tvůrce na trhu s uměním takový prodej nepochybně velmi posílí.

Nejdráže byl v úterý v Londýně prodána studie k obrazu textilních dělnic v Larenu od německého umělce Maxe Liebermana, kterou koupil americký soukromý sběratel za 303 650 liber, přes 15 miliónů Kč.

PETER KOVAC, FLASHNEWS

obsah | kultura - kultúra