Glagolská mše uzavřela Českou sezonu ve Francii

Glagolská mše Leoše Janáčka v nastudování Státního orchestru z Lille a brněnského filharmonického sboru se 11. 1. 2003 večer stala tečkou za Českou kulturní sezonou ve Francii. Slavnostního večera v pařížském divadle Champs-Elysée se zúčastnili i český ministr kultury Pavel Dostál a jeho francouzský resortní protějšek Jean-Jacques Aillagon.

Česká sezona ve Francii byla pod názvem Bohemia Magica slavnostně zahájena loni v červnu pařížskou premiérou Dvořákovy Rusalky v pařížské opeře Bastille, některé akce se však konaly už od května. Podle organizátorů zavítalo na více než šest stovek akcí po celé Francii přes milion diváků. Na programu se podílelo na tři a půl tisíce českých, francouzských i zahraničních umělců.

Bohemia Magica byla největší přehlídkou české kultury v zahraničí za posledních deset let. Ministr Dostál před koncertem řekl, že vzhledem k příznivému ohlasu u francouzské veřejnosti a ve francouzském tisku může být se sezonou spokojen: "Návštěvnost překonala naše očekávání. Jsem hrdý, že se Česká republika v předvečer svého vstupu do Evropské unie právě takto ve Francii prezentovala. "

MF DNES

obsah | kultura - kultúra