Svátek českého filmu v Los Angeles

V listopadu se v Los Angeles konají dvě významné akce: desetidenní filmový festival Amerického filmového institutu (AFI) s mezinárodní účastí v Hollywoodu a mezinárodní Americký filmový trh (American Film Market) v Santa Monice.

Festival AFI se po osm let zaměřuje také na produkci zemí Evropské unie. Vedle výběru současných nových snímků evropské pětadvacítky pak letos podruhé představil tzv. Nové tváře (New Faces), nové objevy filmového světa. Na jejich výběru se podílí European Film Promotion. V letošním roce byl za jednu z 8 osobností vybrán český producent Pavel Strnad, který se podílel na filmech Indiánské léto, Mistři, Rok ďábla, Nevěrné hry, Příběhy obyčejného šílenství, Štěstí a dalších.

Festivalu se ČR účastní každým rokem. Vloni zde slavil velký úspěch dokument V. Klusáka a F. Remundy Český sen. V letošním roce měli diváci možnost vidět poslední snímek režiséra Petra Zelenky a producenta Pavla Strnada Příběhy obyčejného šílenství. Film se promítal pod záštitou GK v LA a za osobní účasti P. Strnada a GK M. Fuchsové.

Americký filmový trh v konferenčních prostorách hotelu Loews na břehu Tichého oceánu je největším filmovým trhem v USA a každoročně se zde schází kolem dvou tisíc obchodníků s filmy, distributorů, producentů, režisérů, dramaturgů, scénáristů a dalších zástupců všech filmových profesí. Vedle stánků, kde se uzavírají kontrakty, běží nepřetržitě po osm dnů filmy v několika projekčních místnostech. Česká republika byla zastoupena desítkou společností z domácí oblasti filmového průmyslu, většinou nákupčími filmů pro náš trh a jedinou firmou, která naopak české filmy nabízela CP 2000 World Sales.

Pro zájemce se promítaly dva filmy - Sametoví vrazi režiséra Jiřího Svobody a Post coitum od Juraje Jakubiska. Velký zájem byl o doma nejúspěšnější Román pro ženy režiséra Filipa Renče podle stejnojmenné knihy Michala Viewegha.

Generální konzulát se do filmových svátků zapojil nejen podporou AFI festivalu a jeho "New Faces", kdy zajistil osobní účast P. Strnada v Los Angeles, ale i samostatným promítáním a besedami na úřadě. Diváci tak měli možnost shlédnout film Štěstí režiséra Bohdana Slámy, který byl Českou filmovou a televizní akademií vybrán, aby za ČR soutěžil v oskarové kategorii Nejlepší zahraniční film. Ještě před tím se bude ucházet i o cenu Golden Globe. Druhý večer pak patřil nejnavštěvovanějšímu filmu v ČR Román pro ženy.

Recepce na rezidenci GK byla neokázalá, ale s příjemnou atmosférou. Hosté z řad filmařů z celého světa i kolegů z konzulárního sboru setrvali na promítání a průběžných besedách s Pavlem Strnadem více než 4 hodiny. Sponzorem večera 6.11. 2005 pak byla americká pobočka Pilsner Urquell.

V Mecce světového filmu tak česká produkce zaujala nejen diváky, ale především profesionály z celého světa.

GENERÁLNÍ KONZULÁT V LOS ANGELES

obsah | kultura - kultúra