Kožená získala prestižní ocenění

Písně českých skladetelů Janáčka, Martinů a Dvořáka dopomohly mezzosopranistce Magdaleně Kožené k jednomu z největších úspěchů její dosavadní kariéry. Za nahrávku, kterou natočila pro filmu Deutche Gramophone Award. Kompaktní disk byl nominován ve vokální kategorii, v níž soupeří převážně interpreti komorní písňové tvorby.

Společně s českou pěvkyní byly ocěněny další osobnosti hudebního světa. Hvězdou večera se stala italská mezzosopranistka Cecilia Bartoliová, jíž rockový skladatel a zpěvák Elvis Costello předal titul Umělec roku. Nahrávkou roku byla vyhlášena Londýnská symfonie Ralpha Vaughana Williamse, kterou vydala firma Chandos. Tenorista Roberto Alanga triumfoval s albem francouzských árií v kategorii operního recitálu. Dirigent Nikolaus Harnoncourt zvítězil se snímkem Bachových Matoušových pašijí v kategorii vokální barokní hudby. Mezi dalšími oceněnými je i skladatel Pierre Boulez anebo klavírista Murray Perahia. Vůbec poprvé letos soutěžili i nosiče DVD. Vyhrál živý záznam představení Berlizova opusu Faustovo prokletí na Salcburském festivalu.

Souběžně se zahájením slavnostního galakoncertu začal od půl osmé londýnského času výsledky v patnáctiminutových intervalech odtajňovat i časopis Gramophone na svých internetových stránkách. Zvyšoval tak napětí připomínající finiš v cílové rovince. Šéfredaktor Gramphone Online Paul Cutts nezapomínal zdůraznit, zda výsledky byly očekávané, těsné či překvapující. Podle těchto informací se Magdalena Kožená prosadila naprosto přesvědčivě. "Za mimořádnou krásu a bohatost hlasu, který je v největším rozkvětu," citoval Cutts výrok, jímž odborná porota přiřkla cenu Kožené. Na hodnotitele také zjevně zapůsobl repertoár, zvláště hudba Bohuslava Martinů, která ve světě není ještě tolik známá.

"Pro řadu lidí s nimiž hovoříme, jsou písně Martinů objev. Také Janáčkem jsou nadšeni," podotýká manažer Kožené David Dittrich. Právě čtyři Janáčkovy písně Magdalena Kožená publiku v Barbican Hall zazpívala. Do Londýna si kvůli převzetí ceny odskočila z Amsterodamu, kde zkouší roli Sexta v připravované inscenaci Händelovy opery Julius Caesar. Důvod k radosti měla na letošních Gramophone Awards nejen Kožená, ale i firma Supraphon: v kategorii operních kompletů se dostala až do nejužšího finále, a to i díky nahrávce Janáčkovy prvotiny Šárka, kterou s českými sólisty a s Českou filharmonií natočil dirigent sir Charles Mackerras. Nakonec skončila v těsném závěsu za firmou EMI a její nahrávkou Massenetovy Manon, jíž dominujem manželský pár Angela Gheorghiu a Roberto Alanga.

Avšak i pomyslné stříbro nese Supraphonu ovoce. "Jakmile se objevily nominace, prodej nahrávky okamžitě stoupl," konstatuje ředitelka Jana Gondová. Podle ní sehrál v úspěšném tažení Šárky důležitou roli celosvětový janáčkovský boom, který vyvolává zájem o vše, co se týká tohoto českého skladatele. "A tahle opera zatím vůbec nebyla na mezinárodním trhu," dodává ředitelka. "Oscara" Supraphon obdržel naposledy roku 1986, za Janáčkovu Glagolskou mši, rovněž se sirem Charlesem Mackerrasem a Českou filharmonií. Náš první orchestr se podílel i na Mackerrasově nahrávce Dvořákovy Rusalky, již na trh uvedla frma Decca a která byla na předloňské Gramophone Awards vyhlášena diskem roku.

Věra Drápelová

obsah | kultura - kultúra