Banskoštiavnický festival zaujal v Bruseli

O banskoštiavnickom festivale Cap a l' Est sa ako o jedinom východoeurópskom festivale hovorilo na konferencii Dialóg kultúr a národov v Bruseli.

"Organizátori konferencie z Európskej komisie označili tento európsky festival poézie, divadla a hudby za ojedinelý multikulturálny projekt. Účastníkov zaujala koncepcia prehliadky a netradičné miesta predstavení - bane, štýlové kaviarne či námestia, kde kultúru približujú aj sociálne slabším obyvateľom," povedala Miklíková, herečka slovenského pôvodu, žijúca 11 rokov v Paríži.

Na festivale v Banskej Štiavnici sa stretávajú umelci z 10 európskych krajín. Ich ústredným dorozumievacím jazykom je francúzština, okrem nej na ňom počuť aj 11 iných európskych jazykov. V hlavných večerných predstaveniach herci plynulo prechádzajú do svojej rodnej reči. Každoročne asi 80 básnikov vo vlastnom jazyku číta svoje básne na poetických stretnutiach.

Festival založil riaditeľ Moliérovho divadla v Paríži Michel de Maulne. Za miesto konania si vybral Banskú Štiavnicu, lebo ju považuje za symbolický stred Európy. Doteraz sa na festivale predstavili také osobnosti ako Chantal Poullain, Milan Kňažko, Emília a Magda Vášáryové, Zuzana Bydžovská, Jozef Dodo Šošoka a iní.

SME

obsah | kultura - kultúra