Rubbell: Pražské bienále je lepší než to benátské

Minulý týden strávil na Pražském bienále několik dní přední americký sběratel umění Donald Rubbell. Společně s manželkou Merou si pečlivě prohlédl všechna vystavená díla a čas věnoval ischůzkám s vystavujícími umělci.

Dílo Jeanna Pierra Khazema a jeho živá třicetiminutová performance obnažené Mony Lisy v Anežském klášteře jej zaujala natolik, že vyzval francouzského umělce k realizaci stejného vystoupení také pro Nadaci Rubbell v Miami. "Pražské bienále je lepší než současné bienále v Benátkách," ohodnotili výstavu manželé Rubbellovi.

"Je skutečným měřítkem současné tvořivosti, kterou charakterizuje velká energie a neuvěřitelná šíře záběru," dodal Rubbell na adresu pražské přehlídky současného umění, která potrvá již jen dva týdny. Donald Rubbell je jedním z největších sběratelů na světě. Žije v New Yorku a sbíráním newyorského a mezinárodního umění se zabývá již padesát let.

Dlouholetý vztah ho pojil k Andy Warholovi a Keithu Haringovi. K jeho přátelům patří Julian Schnabel, Jeff Koons a Francesco Clemente. Obsáhlá sbírka umění Nadace Rubbell je trvale vystavena v Miami a je považována za jednu z největších sbírek současného umění. Pražské bienále je ve Veletržním paláci k vidění do 24. srpna denně kromě pondělí, od 10 do 18 hodin.

Výstavu připravili ředitelé mezinárodního časopisu o současném umění Flash Art Giancarlo Politi a Helena Kontová. ve spolupráci s Národní galerií v Praze. Prezidentem projektu je Milan Knížák. Mediálním partnerem je deník Právo a generálním sponzorem firma Mattoni.

(kč), PRÁVO

obsah | kultura - kultúra