39. ročník BHS zatvoril svoje brány

Galavečerom opernej divy Edity Gruberovej sa skončili v piatok večer 39. Bratislavské hudobné slávnosti. O umelecký zážitok divákov sa počas dvoch týždňov postarali umelci z 23 krajín.

Okrem štyroch orchestrov - Orchestre national des Pays de la Loire, Petrohradského symfonického orchestra, symfonikov Maďarského rozhlasu a Nemeckého symfonického orchestra z Berlína prišli zo zahraničia aj deviati dirigenti. Medzi hosťami bola populárna česká speváčka Iva Bittová či huslista Pavel Šporcl. Zo slovenských hudobných telies sa okrem filharmonikov predstavila aj Musica aeterna, Symfonický orchester Slovenského rozhlasu a Capella Istropolitana.

Tohtoročný program slávností nezabudol ani na významné životné jubileá domácich aj svetových skladateľov. Pozvaní umelci si pri príležitosti 50. výročia úmrtia pripomenuli Sergeja Prokofieva Skýtskou suitou, ale aj slovenskou premiérou komornej skladby Trapéza. K desiatemu výročiu významného slovenského skladateľa Eugena Suchoňa uviedli predohru Kráľa Svätopluka a operu Krútňava.

Súčasťou programu bolo tradične aj uvedenie skladby na objednávku BHS, ktorú tento rok skomponovala Iris Szeghyová. Novinkou BHS bola súťaž New Talent, medzinárodná tribúna mladých interpretov, ktorá sa bude od tohto roka konať vždy v Bratislave.

Milovníci opery si mohli pozrieť štyri operné predstavenia - premiéru opery Leoša Janáčka Káťa Kabanová, spomínanú Krútňavu, Verdiho Nabucco a Toscu v podaní Evy Urbanovej, ktoré pripravil festivalový výbor v spolupráci s Operou SND.

PRAVDA

obsah | kultura - kultúra