Dirigent Bělohlávek přebírá prestižní funkci

Jiří Bělohlávek se ujímá postu šéfdirigenta Symfonického orchestru BBC. Funkce je považována za jednu z nejprestižnějších ve světě klasické hudby.

Bělohlávek dnes absolvuje v londýnské Royal Albert Hall inaugurační koncert, jímž současně zahájí proslulý londýnský festival BBC Proms.

Promenádní koncerty, zkráceně nazývané Proms, nabízejí během letních měsíců obyvatelům i návštěvníkům britské metropole každý den špičkové koncerty za nízké ceny a v uvolněné atmosféře.

Většina ze sedmi desítek koncertů se odehrává v Royal Albert Hall, která pojme na sedm tisíc diváků, z nichž část stojí v aréně přímo před pódiem.

Bělohlávek se z titulu své funkce bude podílet i na formování festivalu. "Rád bych v Anglii provedl i méně známá díla české hudební literatury - uvažujeme například o Dvořákově Svaté Ludmile," zdůrazňuje.

Na zahajovacím koncertě, který bude živě přenášen na Trafalgarské náměstí, zazní skladby W. A. Mozarta, ale také Smetanova Vltava, Dvořákovo Te Deum a Šostakovičova Symfonie č. 5. Se svým novým orchestrem se Bělohlávek představí celkem čtyřikrát.

Bude řídit i koncert, který se uskuteční na počest osmdesátých narozenin královny Alžběty. Britská panovnice vyslechne kromě hudby Mozartovy a Dvořákovy i novinku od britského skladatele Sira Petera Maxwella Daviese nazvanou Malá narozeninová hudba.

"Je to slavnostní hymnus s velkou úvodní částí orchestru, v závěru se pak přidávají dětské sbory, celkem asi 250 dětí, jakož i ceremoniální trompety a trombony, které obstará Skotská garda," prozrazuje Bělohlávek. Tradice Promenádních koncertů sahá do roku 1895. Neformální charakter festivalu tradičně vrcholí závěrečným koncertem nazývaným Last Night of Proms, k němuž neodmyslitelně patří bujará a vlastenecká atmosféra. Letos ho oddiriguje Mark Elder, nový šéf se však chystá i na tento úkol. "Zatím se připravuji v teoretické rovině, ale patrně roku 2007 k tomu již dojde," konstatuje Bělohlávek.

VĚRA DRÁPELOVÁ, MF DNES

obsah | kultura - kultúra